Parapolitički kartel koji se naziva strankom, i to, ironije li, strankom Naroda i Pravde, učinio je sve što je mogao kako bi ispunio postavljeni zadatak nepravednog obespravljivanja bošnjačkog naroda. Izdali su svaki bošnjački nacionalni interes koji postoji i oslabili svaku moguću bošnjačku poziciju. Izdavali su opsesivno, gotovo manijakalno i uz mnogo galame kako bi skrenuli pažnju s onoga šta rade. Drage volje i punih usta stavili su se u poziciju posilnog srpske i hrvatske politike, marioneta stranih interesa i lakeja ambasada.

I kada su tako izdali gotovo sve što se izdati može te gurnuli bošnjački narod na koljena, odlučili su ga oboriti na tlo tvrdnjama da je bilo kakva bošnjačka pobuna protiv nametnutog ropstva i veleizdaje ustvari “po državu opasni rigidni bošnjački nacionalizam”, a što je ista ona optužba koju su svojevremeno koristili agresori ali naročito veleizdajnik i ratni zločinac Fikret Abdić.

Upravo to je napisao Haris Kaniža, NIP-ov zastupnik u Srednjobosanskom kantonu te svojevremeni kandidat ove stranke za gradonačelnika Travnika. Komentirajući na Facebook profilu Elmedina Konakovića, šefa nipovskog parapolitičkog kartela, Kaniža ustvrdio je da je “Bošnjački rigidni nacionalizam, zamaskiran religioznim folklorom, postao veoma opasan po državu” te kako tako nešto više “ne smije biti tabu tema”.



Činjenica da se Kaniža ovakvim komentarom javio na Konakovićev Facebook status, u kojem Konaković, ko zna koji put, s pozicije moći napada na građane koji se usuđuju kritikovati rad kadrove NIP-a u korist velikohrvatske i velikosrpske politike, pokazuje da je u pitanju doslovno isti narativ i diskurs koji je koristio ali i dalje koristi veleizdajnik Fikret Abdić.

Prisjetimo se da je Abdić svoju separatistički veleizdaju države i bošnjačkog naroda te ratovanje na strani agresora predstavljao kao borbu protiv nekakvih bošnjačkih nacionalista i muslimanskih fanatika iz Sarajeva. Na isti način i NIP-ovci danas legitimiziraju svoju izdaju tvrdeći da se time bore protiv "bošnjačkih nacionalista".

Koliko je takva vrsta retorike bliska tipovima poput Kaniže, pokazuje i to da je Kaniža svoju neuspjelu kampanju za gradonačelnika Travnika vodio šireći glasine da je njegov protukandidat, oficir Armije RBiH, NATO stručnjak i univerzitetski profesor Kenan Dautović, ustvari “agent KOS-a i UDBA-e” kao i da je Alija Izetbegović “ponizio bošnjačku tradiciju” te da su muftije i hodže “trovači međunacionalnih odnosa”?

Opet ista maliciozna retorika, ovaj put ona koja je bila tipična za sarajevske pučiste iz 1993. godine koji su pripremali teren za puč i svrgavanje legalnih civilnih i vojnih vlasti šireći upravo takve klevete, koje danas, decenijama kasnije, upotrebljava Kaniža.

Naravno, takve izjave nisu neki incident niti su tipične za Kanižu kao pojedinca, one su postale opće mjesto političke propagande NIP-a te ih svakodevno šire stranački kadrovi, simpatizeri i plaćeni botovi. Što su češće političke izdaje i kapitulacije, to su intenzivnije i klevete kojima se izdaja pokušava amortizirati.

A to najbolje govori o tome kojoj podvrsti, kojem tipu i kome zapravo pripadaju prevratnici i pučisti iz NIP-a. Domaći izdajnici, saradnici okupatora, korisni idioti i besprizorne sluge agresora. Dželati svoga naroda.