Kanada se nada da bi dolazak novih migranata moglo potaknuti ekonomski rast i ublažiti sve veći nedostatak radne snage nakon pandemije, ali novi migranti mogli bi sipati ulje na to usijano stambeno tržište za koje je centralna banka upozorila da je podstaknuto "iznenadnim prilivom investitora".

Administracija premijera Justina Trudeaua na putu je da ispuni ovogodišnji cilj od 401.000 novih stalnih stanovnika i planira da revidira cilj za iduću godinu od 411.000, rekao je izvor iz vlade.

Uzastopne vlade Kanade oslanjale su se na imigraciju kako bi potaknule ekonomski rast suočene sa opadajućom stopom nataliteta, koja je prošle godine pala na rekordno nizak nivo. Sa pandemijom koja je pokrenula prijevremeno penzionisanje starijih Kanađana, privlačenje imigranata postalo je važnije. Također, zemlja cilja na visoko kvalifikovane imigrante koji obično donose novac i zarađuju dovoljno da se takmiče za poželjan smještaj.

"Kanadi je potrebna imigracija da bi otvorila radna mjesta i pokrenula naš ekonomski oporavak", rekao je ministar imigracije Sean Fraser za medije.

"Ne radi se samo o tome da je jedno od tri kanadska preduzeća u vlasništvu imigranta, već i da novopridošlice pomažu u rješavanju nedostatka radne snage.", dodao je.

Vlade Kanade oslanjale su se na imigraciju kako bi potaknule ekonomski rast suočene sa opadajućom stopom nataliteta, koja je prošle godine pala na rekordno nizak nivo. Sa pandemijom koja je pokrenula prijevremeno penzionisanje starijih Kanađana, privlačenje imigranata postalo je važnije. Također, zemlja cilja na visoko kvalifikovane imigrante koji obično donose novac i zarađuju dovoljno.

Kanadi je potrebna imigracija da bi otvorila radna mjesta i pokrenula naš ekonomski oporavak", Ne radi se samo o tome da je jedno od tri kanadska preduzeća u vlasništvu imigranta, već i da novopridošlice pomažu u rješavanju nedostatka radne snage.

Troškovi stanovanja su porasli uglavnom zbog niskih kamatnih stopa i nedostatka ponude. Migracija je bila još jedan faktor, posebno prije pandemije. Sada kada je većina granica ponovo otvorena, vjerovatno je još pridošlica.

 

Cijene stanova su pomogle da se inflacija podigne na najviši nivo u posljednjih 18 godina. Vladinim planovima za smanjenje troškova stanovanja trebat će vremena da se uspostave, a neke mjere bi mogle dodatno ojačati potražnju, kažu ekonomisti.

Ipak, tekuća gradnja i potreba za radnom snagom opravdavaju više imigracije. Kanada je dostigla tačku u kojoj će radna snaga biti "ujednačena" bez imigracije.

Upražnjena radna mjesta u Kanadi do sada su se ove godine udvostručila, pokazuju zvanični podaci. Udruženje kanadskih proizvođača i izvoznika traži od vlade da udvostruči svoj cilj za imigrante iz ekonomske klase do 2030. godine zbog nedostatka radnika u proizvodnji.

Referentna cijena kuća porasla je za 77,2% od novembra 2015., kada je Trudeau preuzeo vlast. Njegova vlada planira parlamentu predstaviti stambeni paket, uključujući fond od 4 milijarde kanadskih dolara (3,2 milijarde dolara) za najveće gradove u zemlji za ubrzanje stambenih planova.

Prema statističkim podacima Kanade, imigranti imaju tendenciju da kupuju u velikim urbanim centrima, kao što su veći Toronto i Vancouver, gdje su cijene kuća sada iznad 1,12 miliona kanadskih dolara. U cijeloj zemlji, tipična kuća sada košta 762.500 kanadskih dolara (600.299 dolara), pokazuju podaci prodavača nekretnina. Vrijednost tipične kuće u Sjedinjenim Državama je 312.728 dolara, navodi Zillow.

Brzi rast cijena će se usporiti sljedeće godine, iako analitičari koje je anketirao Reuters i dalje smatraju da će cijene kuća u Kanadi rasti 5,0 posto u 2022., što ih čini manje pristupačnim. čitaj više

Cilj vladinog fonda je stvaranje 100.000 novih kuća "srednje klase" do 2024-2025. godine, a novac će ići općinama koje pokažu da mogu ubrzati izgradnju.

Ekonomisti kažu da bi ova mjera mogla biti od pomoći, ali im se neke druge mjere u stambenom paketu ne sviđaju jer bi još više povećale potražnju. Prije pandemije, regija Peel - dio područja Velikog Toronta - svake je godine primala oko 45.000 pridošlica, ali je to prestalo za vrijeme pandemije zbog zatvaranja granica, rekla je brokerka za nekretnine Jodi Gilmour.

"Trenutno vidimo nalet kupaca koji pokušavaju da nadmaše dvije stvari koje će promijeniti njihovu poziciju u 2022., a to su rastuće kamatne stope i konkurencija imigranata", rekla je ona.