Elon Musk ruši sve vrste rekorda. Ovaj put smanjio je vrijednost firme i povjerenje njezine cjelokupne radne snage vrtoglavom brzinom kako nije niko drugi. Uništiti 27,6 milijardi dolara (26,7 milijardi eura) firme u sedam dana nije lahko. Ali to je ono što je Elon Musk postigao. Najbogatiji čovjek na svijetu kupio je Twitter za 44 milijarde dolara 27. oktobra; osam dana kasnije, 4. novembra, finansijski časopis Barron's procijenio je da je vrijednost firme 17.6 milijardi dolara.

U tom je razdoblju evolucija radne snage na Twitteru bila još katastrofalnija. Firma je 24. oktobra imala oko 7500 zaposlenika. Nakon toga, Musk je otpustio otprilike polovinu. Otpuštanja su firmi dala dodatni element negativnog publiciteta, jer su mnogi radnici otkrili da su otpušteni jer nisu mogli pristupiti svojoj e-pošti.

Zapravo, to je relativno uobičajen način za masovna otpuštanja u SAD-u, posebno u firmama iz Silicijske doline. Ali Twitter je po nečemu drugačiji: otkako ga je Musk kupio, imidž firme strmoglavio se niz liticu.

Ne samo da je slika na Twitteru degradirana, palo je i Muskovo bogatstvo. Nakon kupovine Twittera Tesla je izgubila 133 milijarde. Muskova imovina pala je za 27 milijardi dolara. Muskovo otpuštanje više od 3000 radnika Twittera bilo je samo jedan dio čišćenja firme. Tek što je taj krug otpuštanja završio, firma je otpustila većinu od 9000 radnika na ugovoru o djelu koji nisu bili na platnom popisu, a Musk je odmah najavio kraj rada na daljinu za sve uposlene. Učinio je to mailom poslanim u dva ujutro.

Naposljetku, preživjelima je poslao mailom ultimatum da se moraju obavezati na "dugosatni rad velikog intenziteta" ili će dobiti otkaz uz otpremninu za tri mjeseca. Tekst je bio u obliku upitnika, ali je bilo moguće odgovoriti samo u kućici 'da'. Odgovor većine zaposlenika bio je neodgovaranje na pitanja.

Firma je u haosu. Prema nekim nepotvrđenim informacijama, samo 900 od ukupno 7500 radnika i dalje radi. To je potpuno nedostatna brojka za održavanje tekućeg poslovanja a takođe i za održavanje sistema za moderiranje sadržaja.

Musk je bacio Twitter u kaos, ponaša se poput tinejdžera na Twitteru napada političke vođe i okrivljuje ih za pad prihoda od oglasa, za lošu ekonomiju i tajnovite, misteriozne grupe za koje kaže da su pokrenule kampanju protiv njega.

Twitter bi mogao obustaviti isplate u nadolazećim sedmicama, kao što je i sam Musk priznao. Izgradnja raketa ili električnih automobila je, dakle, puno teži zadatak od upravljanja društvenom mrežom.