Uz rastuće tenzije na Bliskom istoku, grupa za ljudska prava sa sjedištem u Washingtonu izvijestila je o neviđenom porastu pritužbi od 216 posto prošlog mjeseca u vezi s napadima iz mržnje protiv muslimana u SAD-u.

Najnoviji krug nasilja, koji se ponovno rasplamsao nakon upada Hamasa 7. oktobra i naknadnih izraelskih napada na Gazu, bio je katalizator rastućih islamofobičnih, antipalestinskih napada.

Neki od napada bili su smrtonosni ili su žrtve teško povrijeđene, uključujući ubistvo djeteta od čovjeka koji je njenim roditeljima izdavao stan te koji je prije napada uzvikivao antipalestinske parole. Tu je i nedavna pucnjava u kojoj su teško povrijeđena tri palestinska studenta. Palestinki je također prijećeno odrubljivanjem glave u metrou u glavnom gradu SAD-a.

Vijeće za američko-islamske odnose (CAIR) primilo je 1.283 zahtjeva za pomoć i izvještaje o pristrasnosti od 7. oktobra do 4. novembra, što je povećanje od 216 posto u periodu od 29 dana u odnosu na 2022. godinu, kada je CAIR primio samo 406 žalbi.

Ljudi koji podnose žalbe uključuju širok spektar Amerikanaca, uključujući studente javnih škola i fakulteta, doktore i druge profesionalce, kao i demonstrante i džematlije.

“Islamofobična i antipalestinska retorika koja je korištena i za opravdavanje nasilja nad Palestincima u Gazi i za utišavanje pristalica palestinskih prava ovdje u Americi doprinijela je ovom neviđenom porastu netrpeljivosti”, rekao je direktor istraživačkog centra CAIR-a Corey Saylor.

Jedna od najozbiljnijih situacija bilo je ubistvo palestinskog djeteta od njihovog stanodavca. Malu Wadeu al-Fayoume, koja je imala samo šest godina, izbo je 26 puta nožem u islamofobičnom napadu u Ilinoisu 15. oktobra 2023. godine 71-godišnji Joseph Czube, koji je pokucao na vrata i pokušao da zadavi majku, te je tada uskliknuo: “Vi muslimani morate umrijeti.”

U saopćenju iz ureda šerifa okruga Will u Illinoisu kaže se: “Detektivi su uspjeli utvrditi da su obje žrtve u ovom brutalnom napadu bile na meti osumnjičenog zbog toga što su muslimani i zbog tekućeg bliskoistočnog sukoba u koji su uključeni Hamas i Izrael.”

Ranjavanje studenata

Još jedan ozbiljan napad bilo je otvaranje vatre na tri palestinska studenta u blizini Univerziteta u Vermontu. Jedna žrtva je paralizirana jer joj je metak pogodio kičmu, a druge dvije su na intenzivnoj njezi u bolnici. Tri žrtve zločina iz mržnje su Hisham Awartani, Tahseen Ali i Kenan Abdulhamid, koji su upucani na putu na porodičnu večeru.

Šef policije u Burlingtonu Jon Murad rekao je u izjavi da su trojica prijatelja, svi stari 20 godina, bili na putu prema kući jednog od rođaka žrtve kada su se suočili s muškarcem koji je u ruci imao pištolj, saopćila je lokalna policija.

“Ne govoreći, ispalio je najmanje četiri metka iz pištolja i vjeruje se da je pobjegao”, rekao je Murad. “Sve tri žrtve su pogođene, dvije u trup i jedna u donje ekstremitete.”

Žrtve su palestinskog porijekla, dvije su državljani SAD-a, a jedna ima boravišnu dozvolu. Dvojica muškaraca su nosili crno-bijele marame koje su poznatije kao arafatke, dodao je Murad.

Murad je rekao da je Jason J. Eaton priveden u nedjelju. Valja istaći i to da je CAIR ponudio nagradu od 10.000 dolara za informacije koje su dovele do hapšenja i osude počinioca.

“Kenan je odrastao na Zapadnoj obali i uvijek smo mislili da bi to mogao biti veći rizik za njegovu sigurnost te da bi slanje ovdje bila prava odluka”, rekao je njegov ujak Tamimi. “Osjećamo se nekako odgovornim zbog te odluke, pokušavamo da se pomirimo sa sudbinom.”

Rich Price, ujak Hišama Awartanija, rekao je da se pucnjava dogodila nakon što su tri palestinska studenta prisustvovala rođendanskoj zabavi njegovih osmogodišnjih blizanaca.

“Upravo smo se vratili kući, a oni su šetali po bloku i tada se to dogodilo”, rekao je.

Navodeći da se preselio u SAD prije 15 godina, rekao je da nikada nije mogao ni zamisliti da bi se tako nešto moglo dogoditi.

Napominjući da se pucnjava dogodila dok je njegova sestra, koja živi na okupiranoj Zapadnoj obali, došla u SAD da ostane kod njih za Dan zahvalnosti, rekao je: “Tragična ironija nije čak ni prava fraza.”

“Ali to što oni dođu, ostanu sa mnom za Dan zahvalnosti i da se ovako nešto dogodi govori o nivou građanske ljutnje, govori o nivou mržnje koja postoji u nekim krajevima ove zemlje”, rekao je on.

Price se kasnije u ime porodica žrtava zahvalio policiji u Burlingtonu i načelniku Jonu Muradu.

Odgovarajući na pitanje, Price je rekao da Kenanova porodica vjeruje da je pucnjava bila motivirana mržnjom i da su tri mladića ciljana jer su bili Arapi i jer su nosili kefije.

Pokušaj ubistva

Pokušaj ubistva 52-godišnjeg Mustafe Ramosa dogodio se na Rhode Islandu ispred džamije dok je prodavao islamsku odjeću i vjerske predmete prije Džume-namaza 17. novembra. Ramos je imao turban i ogrtač, a upucan je iz vozila koje se kretalo. CAIR je pozvao organe za provođenje zakona da istraže mogući motiv za pucnjavu ispred džamije Providence, Rhode Island, u kojoj je jedna osoba ranjena. Policija je kasnije saopćila da je 52-godišnji muškarac koji je imao štand ispred džamije upucan u petak ujutro te je prebačen u bolnicu Rhode Island. Njegove povrede nisu bile opasne po život.

“Ne mislim da je to bio lični čin, usmjeren prema pojedincu”, rekao je imam Abdul-Latif Sackor iz Islamskog centra Rhode Islanda.

Prijetnje ženi

Ranije, 18. oktobra, muslimanka i dva prijatelja vozili su se washingtonskom podzemnom željeznicom na putu za proteste kojima se tražilo poštivanje palestinskih prava. Žena je nosila kefiju, tradicionalni palestinski šal, a grupa je držala transparente, uključujući i onaj na kojem je pisalo “Free Palestine”.

Muslimanka tvrdi da je jedan bijelac zurio u njih prije nego što je navodno rekao “Odvratni ste” i “Baš ste poželjeli smrt”. U tom trenutku je počela da snima muškarca svojim telefonom. Prema riječima žrtve i dva svjedoka, muškarac je posjedovao i vatreno oružje koje je, nakon što je primijetio da ga snimaju, lagano izvadio iz džepa. Navodno je i psovao ženi i njenim poznanicima prije nego što je napustio vozilo na stanici Foggy Bottom-GWU.

Ona je incident odmah prijavila tamošnjoj policiji s kojom je i podijelila detalje incidenta. Iako joj na početku nisu vjerovali, otprilike mjesec kasnije vlasti su ozbiljno shvatile prijetnje smrću i objavljena je fotografija navodnog počinitelja. Policijska uprava podijelila je sliku osumnjičenog na društvenoj mreži X i pozvala javnost da ga identificira.

Manjkavosti policijskog sistema

U napadu iz mržnje koji je bio usmjeren protiv grupe palestinskih pristalica u Laguna Beachu, Kalifornija, 26. novembra, CAIR je pozvao na istragu tvrdnji da su službenici policijske uprave Laguna Beach (LBPD) koristili prekomjernu silu protiv žrtava. U snimku objavljenom na Instagramu, jedna od pristalica palestinskog pitanja izjavila je da su se ona, njen vjerenik i snaha suočili s muškarcem koji je rekao da je Izraelac.

Napadač je navodno pokušao da udari psa kojeg je vodila te je, prema njenom iskazu, pokušao da izbije telefon iz ruke njene snahe. Žena tvrdi da je njen vjerenik stao da ih brani kada su tri policajca bacila nju i njenog vjerenika na zemlju. Ona opisuje da su je bacili na ulicu, gdje je glavom udarila u auto, dok su njenog vjerenika počeli gušiti, stavili mu lisice te je na kraju i lišen slobode. Ona kaže da je policija odbila da prati i uhapsi Izraelca jer su tvrdili da nisu vidjeli prvobitni sukob.

Ipak, 27. novembra s Instagram naloga koji navodno pripada ženi i njenom vjereniku navodi se da je uhapšeni muškarac pušten iz zatvora i da je Izraelac koji ih je napao priveden.

Stuart Seldowitz

Bivši savjetnik Obamine administracije, koji je snimljen kako prijeti i izgovara antimuslimanske komentare protiv uličnog prodavača u New Yorku, uhapšen je 23. novembra pod optubom za zločine iz mržnje. Stuart Seldowitz optužen je za teško uznemiravanje, izazivanje straha i uhođenje na radnom mjestu, navodi se u saopćenju Policijske uprave New Yorka.

“Žrtva stara 24 godine izjavila je policiji da joj je neko lice više puta prilazilo na radnom mjestu i davalo antiislamske izjave, zbog čega se žrtva osjećala uplašeno i isprovocirano”, navodi se u saopćenju.

U jednom od videozapisa koji je kružio internetom, Seldowitz naziva trgovca “teroristom” i viče na njega.

“Podržavate terorizam. Podržavate ubijanje male djece. Vi ste užasna osoba”, čuje se kako Seldowitz govori.

Trgovac odgovara: “Vi ubijate djecu”, a prije odlaska Seldowitz kaže: “Ako smo ubili 4.000 palestinske djece, znate šta? Nije bilo dovoljno. Nije bilo dovoljno.”

U drugom snimku, koji je napravljen tokom večernjeg susreta s istim trgovcem, Seldowitz upućuje razne prijetnje pozivajući se na svoj utjecaj i veze “s prijateljima izvana i egipatskim obavještajnim službama”.

Seldowitz je bio vršilac dužnosti direktora Uprave za Južnu Aziju Vijeća za nacionalnu sigurnost pod Obaminom administracijom. Također je radio kao viši politički službenik u State Departmentu za izraelska i palestinska pitanja.

Prema statističkim podacima Kanade, broj policijskih prijava zločina iz mržnje usmjerenih prema muslimanima u 2021. godini porastao je za 71 posto samo u prethodnoj godini.

Za period od pet godina prije toga, Kanada je svjedočila najvećem broju muslimana ubijenih u ciljanim napadima motiviranim mržnjom od svih zemalja G-7, prema Nacionalnom savjetu kanadskih muslimana (NCCM).