Razbijen je "kokainski superkartel" sastavljen od nezavisnih, ali međusobno povezanih narko-mafijaša koje se smatra odgovornima za distribuciju ogromne količine droge na evropskom ilegalnom tržištu.

Među 49 uhapšenih šest je onih koji su klasificirani kao "narkobosovi", a svi su uhapšeni u Dubaiju, emiratu u Perzijskom zaljevu koji američka Uprava za suzbijanje droga (DEA) smatra rajem za međunarodne kriminalce.

Riječ je o Britancu Ryanu Jamesu Haleu; tu je Panamac Anthony Alfredo Martínez Meza; Nizozemac bosanskohercegovačkog porijekla Edin Gačanin, Zouhair Belkhair, Hoesny Ajaray i Rabhioui Bourfa, sva posljednja trojica porijeklom iz Magreba.

U takozvanoj operaciji Desert Light, uz agente Centralne operativne jedinice (UCO) španske Civilne garde, sudjelovale su policije Nizozemske, Francuske, Belgije i Dubaija, koje je koordinirao Europol, a sarađivale su i Sjedinjene Države, Velika Britanija i Bugarska.

Grad-emirat Dubai, sa svojih 3,4 miliona stanovnika i iznimno visokim životnim standardom, u posljednjih je pet godina postao utočište velikih narkobosova, ali i perača novca, cyber kriminalaca i bjegunaca svih vrsta.

Taj im je emirat omogućio da besramno troše svoje goleme zarade zaštićeni teškim procesom hapšenja i izručenja u Dubaiju, unatoč činjenici da Ujedinjeni Arapski Emirati, čiji je Dubai dio, pripadaju Interpolu, kao i većina arapskih država. "Ako se sastavi popis s deset HVT-a (high value targets, definicija koja se u međunarodnom policijskom žargonu koristi za označavanje najtraženijih kriminalaca], svi će oni biti tamo", kažu izvori iz istrage.

Smatra se da rezultati operacije Desert Light nadilaze značajne zapljene droge posljednjih godina u nekoliko evropskih luka od strane ovog superkartela, a koje se procjenjuju na više od 30 tona kokaina.

Upravo je jedna od tih zapljena, pronalazak tokom rutinske inspekcije 698 kilograma ove droge u kontejneru u luci Valencije u martu 2020. godine, omogućila španskoj Civilnoj gardi da počne istragu o jednoj od tih organizacija čiji su vođe bile skrivene u Dubaiju.

Budući da se radilo o onome što se u žargonu naziva slijepa pošiljka (bez znanja firmi koje posjeduju kontejner ili legalne robe koju prevozi), tada nije bilo privedenih. Međutim, omogućio je agentima da provjere postojanje "zločinačke organizacije koja je uvozila kontejnere s kokainom kroz luke Barcelone, Valencije i Algecirasa", tvrde iz španske policije.

Istraga je tada krenula u dva smjera. Prvo do Barcelone, ​​​​konačnog odredišta kontejnera. Istrage su omogućile da se u ovom gradu locira mreža koju je vodio bugarski državljanin, također klasificiran kao "meta visoke vrijednosti" i prethodno uhapšen zbog droge otkrivene u Algecirasu. Tada su uhapšene još četiri osobe, uključujući radnika luke Barcelone koji je omogućio ulazak i izlazak kontejnera s drogom. Svi oni uhapšeni su u operaciji Faukas.

Marbella je bila drugi centar na koji je policija obratila pažnju gdje je narko-banda koja je zaplijenjeni kokain pokušala unijeti u Valenciju navodno pokušavala oprati ogromnu zaradu koju im je donijela trgovina drogom. Tamo je UCO razotkrio mrežu hapšenjem britanskog državljanina koji je oprao 24 miliona eura uglavnom kupovinom nekretnina, ali i luksuznih predmeta poput nakita i luksuznih vozila, uključujući Lamborghini Urus, procijenjen na oko 300.000 eura. Uz njega je uhapšeno još pet osoba, uključujući advokate i finansijske savjetnike.

Agenti su došli do ovog drugog dijela zavjere zahvaljujući analizi poruka koje su razmjenjivali članovi zavjere u chatovima telefonske aplikacije Sky ECC, koju navodno koriste mafije organiziranog kriminala diljem svijeta za komunikaciju, a da njihove razgovore ne presreće policija. No aplikaciju su nedavno dešifrirali stručnjaci iz Francuske, Belgije i Nizozemske.

Među 900 miliona razotkrivenih poruka pojavilo se nekoliko od osobe koja je koristila pseudonim Robo i u kojima je govorio o skrovištu u Valenciji, pokazujući posebno zanimanje je li gubitak droge bio rezultat policijske operacije ili krađe od strane druge kriminalne organizacije.

Civilna garda uspjela ga je identificirati kao Ryana Jamesa Halea, britanskog trgovca drogom povezanog s irskim klanom Kinahan, jednom od najvažnijih mafijaških skupina za krijumčarenje droge, čijih je nekoliko članova uhapšeno u Španiji.

Uz njega je imenovana i osoba koja je u tim komunikacijama koristila nadimak Hassan. Bio je to Anthony Alfredo Martínez Meza, također sa sjedištem u Dubaiju, koji je navodno bio zadužen za opskrbu kokainom šestorice narkobosova, za što je unajmio brodove natovarene kokainom iz luke Manzanillo, u Panami.

Istrage su međutim otkrile da je Španija bila samo jedna od ruta za ulazak droge u Evropu, te da je superkartel također unosio važne pošiljke kroz luke Amsterdam (Nizozemska) i Antwerpen (Belgija).

Hapšenja šestorice narkobosova i ostalih članova njihovih organizacija provedena su koordinirano od 8. do 19. novembra u Španiji, Francuskoj, Belgiji i Nizozemskoj, što je završilo hapšenjem 49 osoba.

Paralelno sa tim, policija Dubaija nastavila je sa hapšenjem šest navodnih vođa, u slučaju Halea i Martíneza Meze, na zahtjev španskog pravosuđa.

Na zahtjev nizozemskih vlasti uhićeni su Gačanin i Belkhair. Prvi je optužen za sudjelovanje u pokušaju unošenja više od 2500 kilograma kokaina i 7800 drugih droga i materijala potrebnih za izradu droge u Nizozemsku.

Drugi je povezan sa šest skrovišta otkrivenih između oktobra 2020. i februara 2021. u Nizozemskoj s ukupno gotovo 2000 kilograma kokaina.

Posljednja dva uhapšena narkobosa, Ajaray i Bourfa, traženi su od strane Francuske i Belgije.