Homogeniziranje srpskog nacionalnog i političkog korpusa u skladu sa smjernicama Milorada Dodika i njegovih separatističkih nakana u punom je jeku. Brčanski SNSD predvodi kampanju upisivanja u državljanstvo Republike srpske, te pojačanu propagandu u kojoj Distrikt predstavlja dijelom teritorije RS. Nedavno prijeteće saopćenje lokalnog SDS-a u povodu prolaska kolone automobila kraj naselja Ilićka, a koja je obilježavala Dan državnosti BiH, potvrda je da brčanski ogranak ove stranke još uvijek njeguje ratnu ideologiju iz devedesetih godina prošlog stoljeća. Ne treba zaboraviti ni to da su koju sedmicu prije pripadnici specijalne jedinice Brčko distrikta s dugim cijevima upali u Skupštinu Distrikta u okviru akcije kodnog naziva “Sistem”.

Strah i zabrinutost stanovnika ovog kraja karakterizira rečenica jednog bivšeg utamničenika u logoru “Luka” (1992): “Mislili smo da će nas zaštititi JNA i milicija. Grdno smo se prevarili, samo oni kratke pameti mogu očekivati da će se danas-sutra desiti drukčije.” Ovaj iskaz zaslužuje, između ostalog, da se izanalizira lik i djelo prvog policajca Distrikta, jer riba smrdi od glave, kako kaže narodna poslovica.

Goran Pisić, šef policije Brčko distrikta BiH, nakon stavljanja van snage Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, a na insistiranje supervizora Michaela Scanlana, i dalje obavlja dužnost prvog pendreka Distrikta. U pitanju je još jedna brčanska pravna nedosljednost i zavrzlama. Naime, Skupština Distrikta je Zakon stavila van snage, ali su ostale na snazi odluke koje su donesene od 28. oktobra 2020. godine do 28. aprila 2021. Dakle, sva imenovanja i odluke ostali su na snazi iako su izvršeni po nevažećem zakonu. To kao da je puhnulo pod krila prvom pendreku brčanske policije, pa se razmahao tobožnjom borbom protiv korupcije, nepotizma, sitnog šverca, političkog i inog reketiranja. Svega onog u čemu je i sam sudjelovao, a upućeni kažu i kreirao. Ono što dobre poznavaoce brčanske političke scene najviše brine jeste što je prvi pendrek policije, kažu, ucjenama uspio da se nametne kao šef brčanskom tužilaštvu, pa se mnoge optužnice kroje u njegovom kabinetu, a tužilaštvo ih tek realizira. Zbog toga većina tako kreiranih optužnica pada na sudu, a za njih se iz budžetske kase plaćaju poprilične odštete.

Recept za ovladavanje Distriktom vrlo je jednostavan. Ucjene i prijetnje podizanjem optužnica svima onima koji se nađu na putu ostvarivanja ciljeva politikantsko-tajkunskog lobija. Demonstracija sile kojom prvi pendrek Brčkog opipava puls bošnjačkim političarima, a i narodu dakako, dogodio se nedavno kad su specijalci s dugim cijevima upali u Skupštinu Distrikta. Povod je bio više nego beznačajan, a reakcija poslanika mlaka. Osim toga, nužno je primijetiti da niko, pa ni prvi pendrek brčanske policije, nema pravo praviti pokazna hapšenja ljudi koji ni na koji način nisu pokazali da žele bježati od fer suđenja.

Promoviranje Gorana Pisića u borca protiv korupcije, alfa i omegu policijske batine Brčko distrikta BiH jednako je skaredno kao da  Bilala Bosnića imenujete  za čuvara sekularnosti, Moniku Karan za promicatelja reproduktivnih prava žena, Gorana Jelisića  postavite za zaštitnika nacionalnih manjina, Zlatka Androševića na čelo ureda za suzbijanje zloupotrebe droga i prostitucije, Nizamu Al Raisu za šeficu bolnice, a Aladina Bisera za nadzornika zemljišnih knjiga ili da Mirsada Đapu postavite za tetu u vrtiću.

Skaredna je i Pisićeva navodna saradnja sa supervizorom Michaelom Scanlanom na suzbijanju koruptivnih i drugih radnji koje razgrađuju Brčko distrikt BiH, a još skaredniji i nelogičniji može biti strah da se Pisića smjeni, iako postoje razlozi za smjenu, pa čak i saglasnost političkih subjekata koji čine Vladu Distrikta.

Ovom prilikom navest ćemo samo neke primjere, najkarakterističnije, koji pokazuju o kakvom se profesionalnom borcu za istinu, pravdu i pravednije društvo radi:

Primjer prvi: Prvi pendrek brčanske policije kreira optužnice i hapsi za korupciju pri zapošljavanju iako bi prije i nakon svega trebao odgovoriti na pitanje kako je odmah po dolasku u Brčko zaposlio suprugu u JP “Komunalno”. Da su mnoge žene političara, policajaca, direktora javnih poduzeća zaposlene, ili su to bile, u JP “Komunalno” Brčko, općepoznato je jer je dugogodišnji direktor tog poduzeća Admir Nuković zapošljavanjem funkcionerskih supruga i sestara kupovao njihovu lojalnost.

Pisićeva je supruga potom na volšeban način zaposlena u JU Zavod za zapošljavanje, pri čemu su po hitnom postupku mijenjani i prilagođavani propisi i akti da bi formalno ispunila uvjete. Dakle, kad je na tom istom birou blizu 10.000 nezaposlenih, suputnica prvog policajca prelazi na bolje plaćeno radno mjesto. Kao ilustraciju ovog primjera, navest ćemo tekst objavljen na portalu BN televizije (7. 8. 2013), a koji je prenesen s brčanskog portala Otisak: “Također, ostaje i otvoreno pitanje da li je Nukovića strah Boga, ako nije 'umrtvljenog' naroda, da mjesečno naplaćuje i preko 14.000 maraka bruto plaće? S ovakvim vlastodršcima u Brčko distriktu koji mu se ne smiju suprotstaviti jer izvještaji Komunalnog prolaze glat bez da iko i iz vlasti, ali i iz opozicije u Skupštini Distrikta pita za mjesečna primanja ovoga čovjeka.

S druge strane, među zaposlenima Komunalnog se nalaze: rodbina, prijatelji, supružnici i ljubavnici vlastodržaca sa svih nivoa, više ili nižerangiranih policajaca, a među zaposlenima su i oni iza kojih stoje visokopozicionirane osobe iz Pravosuđa u Brčkom. Sve dok je ovako, Admir Nuković može zarađivati i više, može imati u svom vlasništvu i naselje, a ne skoro cijelu ulicu. Dodatni vjetar u leđa ovome čovjeku je i objekt u ulici Kantardžića u kojem 'sjedi' OSCE, kojeg Nuković koristi kao zaštitni paravan, jer ruku na srce, i da hoće, policiji ne bi bilo svejedno da vrši pretrese tik pored zgrade u kojoj se nalazi OSCE.”

Prvi pendrek Distrikta nikad nije poduzeo ni jednu jedinu radnju koja bi procesuirala vinovnika ovih djela. Ali zato jeste prema onima koji su ukazivali na njih. Nije teško pogoditi zašto.

Primjer drugi: Kada je, svojevremeno, brčanski portal Fenjer počeo otkrivati brojne nepravilnosti i zloupotrebe u JP Komunalno Brčko, te imena javnih djelatnika čije su supruge zaposlene u tom poduzeću, po nalogu šefa krim-policije, a uz aminovanje prvog pendreka Distrikta, vlasnik portala je uhapšen, te desetinu sati u policiji maltretiran. Nakon toga, portal je na vrlo sumnjiv način ugašen. Na ovo gebelsovsko nasrtanje na slobodu medija i javne riječi bilo je tek nekoliko sporadičnih reakcija.

Primjer treći: U brčanskoj se čaršiji polušapatom već desetak godina priča da su policajci pokrovitelji dilera drogom. Zlatka Androševića, 44-godišnjeg  pomoćnika šefa jedinice kriminalističke policije Brčko distrikta, uhapsila je zadarska policija 23. oktobra 2019. godine na autocesti A1 u blizini naplatne postaje Maslenica (Marune) u Audiju A3 bosanskih registarskih oznaka, u vlasništvu njegovog prijatelja Srđana Vukadinovića, ličnog šofera prethodno pomenutog Admira Nukovića, te vlasnika kafea “Italija” u centru Brčkog. Kod Androševića je pronađeno nešto više od kilograma kokaina i kriptirani telefon. Županijski sud u Zagrebu Androševića je prvo osudio na 3 godine zatvora, pa mu je nakon žalbe kazna smanjena na 2 godine zatvora. U brčanskoj policiji Androšević je u toku ove afere dobio tek suspenziju, a njegova supruga zaposlenje. O eventualnim ostavkama i bilo kojoj vrsti odgovornosti šefa krim-službe, kao i prvog pendreka Distrikta nije bilo ni pomena.

U nedavnoj policijskoj akciji SIPA-e uhapšena su dva policijska službenika Policije Brčko distrikta BiH osumnjičena za kaznena djela organiziranog kriminala i neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga. I opet niko nije postavio pitanje odgovornosti prvog pendreka brčanske policije zbog umiješanosti i učešća policajaca u organiziranom kriminalu. Proteklih je godina sličnih primjera bilo sijaset. Da nije žalosna, bila bi smiješna izjava prvog pendreka policije koju je dao nakon hapšenja kriminalističkog inspektora iz svoje postaje, a koji je ucjenjivao ženu iz Bijeljine. Prvi pendrek je tada izjavio da je akcija rezultat aktivnosti koje Policija Brčko distrikta i  Jedinica za profesionalne standarde sprovode u cilju suzbijanja korupcije u vlastitim redovima. Brojni bivši i sadašnji policajci Brčko distrikta BiH hapšeni su zbog mita, korupcije, reketiranja, organiziranog kriminala i mnogih drugih radnji koje su trebali sprečavati, no niko nikad nije postavio pitanje odgovornosti njihovih šefova.

Primjer četvrti: Svojevremeno se u Brčkom raspravljalo o potrebi obnavljanja srušene džamije u centru grada. Tadašnji šef brčanskog urbanizma Ismet Dedeić žustro se zalagao da se ta odluka što hitnije donese. Nije teško pretpostaviti da su srpski političari tu ideju kočili i bili protiv nje, što su na kraju krajeva i uspjeli. No, nakon svega ostala je upamćena prijetnja prvog pendreka Distrikta tadašnjem šefu urbanizma da će se on potruditi da ga strpa u zatvor i da džamiju više nikad neće vidjeti uživo. Prvi pendrek brčanske policije još nije ispunio svoje obećanje iako se u nekoliko navrata jako trudio montirajući procese zagovorniku obnavljanja i izgradnje Dizdareve džamije, koja se svojevremeno nalazila na mjestu današnje Pošte RS, a koja je srušena 1954. godine. Jedan takav proces aktualan je i ovih dana, jer je Dedeić kost u grlu tajkunskih lobija za koje prvi pendrek Distrikta odrađuje prljave poslove. Kakvu mržnju spram njega ispoljava prvi pendrek Brčkog, najbolje ilustrira podatak da nakon sudskog odbijanja mjera pritvora Tužilaštvo nije uložilo žalbu sudu, ali jeste policija, odnosno njen prvi pendrek. Sud je tu žalbu odbio uz obrazloženje da policija nije nadležna za tu vrstu posla. (Ovo potvrđuje tvrdnju poznavalaca prilika u Brčkom da se mnoge optužnice kroje u policiji umjesto u tužilaštvu, te da su tu dobrano pobrkani lončići po pitanju nadležnosti). Osim toga, po nalogu prvog pendreka Distrikta ovaj će se predmet razvlačiti do besvijesti, samo da se onemogući rad direktoru Zavoda za planiranje i izgradnju. Dva mjeseca nakon određivanja mjera osumnjičenim u ovom predmetu zamjenik tužioca Pavao Radoš je “uspio” da sasluša tek tri svjedoka od sedam. Nesaslušani su gradonačelnik, predsjednik Skupštine, te glavni koordinator Vlade. Radna mjesta svih njih nalaze se u krugu od 500 metara.

Primjer peti: Prvi pendrek brčanske policije magistrirao je na Evropskom univerzitetu u Brčkom. To je onaj čuveni univerzitet na kome je prva diploma izdata još prije njegovog osnivanja! Osim toga, ovaj privatni univerzitet je neakreditiran, u vlasništvu je čovjeka čiji je akademski status u najmanju ruku upitan? No prvom pendreku brčanske policije to, kao i štošta drugo, ni najmanje nije važno. Akademska titula je titula, pa makar i sa sumnjivog univerziteta. Prije pet godina Evropskom univerzitetu bio je trajno zabranjen rad, nakon što je utvrđeno da je jedan profesor predavao 70, a drugi 56 predmeta!? Standard je nalagao angažman 60 profesora, a bilo ih je deset, koji pri tome nisu ispunjavali uvjete za to zvanje! Brčanski je sud potom osporio tu zabranu. Nije ni čudo jer su i neki pojedinci iz brčanskog pravosuđa dio tamošnje tajkunske hobotnice.

Primjer šesti: Privatna imovina prvog pendreka Brčko distrikta BiH u proteklih osam godina enormno je porasla. Stanovi, automobili, vila u izgradnji, a sve uz finansijsku potporu tajkuna u vlasti. Iz pouzdanih izvora ovih je dana procurila vijest da građevinska firma koordinatora Vlade Brčko distrikta Željka Antića u okolici Zvornika izvodi radove na vili prvog pendreka brčanske policije. Njegova je sestra, prema tri izvora Žurnala, Sanja Ivanić. Ona od 2015. godine radi u JP “Putevi” Brčko na mjestu višeg stručnog suradnika za javne nabavke. Bratova je firma u više navrata dobivala poslove od JU “Putevi” Brčko, pa prosudite sami ima li tu, u najmanju ruku, sukoba interesa.

Suma sumarum, suprotstaviti se moćnicima ove vrste iznimno je opasno, ali dok ima pojedinaca s kičmom, ima i nade da deklarativna borba protiv sistemske korupcije, kriminala i samovlašća konačno preraste u stvarnu. Oni koji šute i ne djeluju jesu saučesnici.