Pripadnici brigada Izz ad-Din al-Qassam, oružane frakcije palestinskog pokreta Hamas, potvrdili su da su jutros lansirali više od 5.000 raketa u Izraelu i da su oteli tijela izraelskih vojnika, u napadu bez presedana izvedenog iz Gaze.

Hamas pridaje podjednaku važnost i političkoj i vojnoj sferi djelovanja, smatrajući da konsolidacija i održavanje vlasti u Pojasu Gaze, kao i otpor izraelskoj okupaciji, ovise o upotrebi sile vojnim sredstvima. Kako bi to postigao, Hamas koristi svoje vojno krilo, poznato kao Brigade Izz Al Din Al Qassam.

Osnovani su 1992. godine, sa svrhom stvaranja vojnog entiteta koji bi doprinio ostvarenju ciljeva islamske organizacije i kočio provedbu sporazuma iz Osla. Od tada su izveli niz samoubilačkih napada na izraelskom tlu, što je rezultiralo gubitkom mnogih života, uglavnom civila.

Trenutno su brigade Al Qassama strukturirane u šest regionalnih brigada, od kojih se svaka sastoji od šest bataljona. Oni su pak podijeljeni u 27 regionalnih jedinica, koje se dalje dijele na manje jedinice, kao što su čete i vodovi, raspoređene diljem Pojasa Gaze. Njegova prisutnost posebno je značajna u gradu Gazi zbog važnosti Gaze kao glavnog grada, političkog i privrednog centra teritorije Pojasa.

Svaki bataljon ima specifične operativne vještine, u rasponu od lansiranja raketa različitih dometa do upotrebe protutenkovskog oružja, bespilotnih letjelica (UAV) i korištenja tunela za obranu i napad.

Šest brigada dijeli se na Elitne snage, Zračne snage, Mornaricu, Snage za specijalizirano oružje dugog dometa, Snage protuzračne obrane i Snage za krijumčarenje.

Procjenjuje se da brigade Al Qassama imaju vojne snage u rasponu od 15.000 do 20.000 pripadnika, ne uključujući njihove rezerviste ili policijske snage prisutne u Pojasu Gaze.

Izz ad-Din Abd al-Qadar ibn Mustafa ibn Yusuf ibn Muhammad al-Qassam (1881–1935) bio je sirijski muslimanski vođa u borbama protiv vladavine Britanaca i Francuza i militantni protivnik cionizma dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća. Po njemu je vojno krilo Hamasa dobilo ime. Po njemu se zove i raketa Qasam, raketa kratkog dometa koju Hamas proizvodi i koristi.