Uli Hoeness, Franz Beckenbauer, Jupp Heynckes i Karl-Heinz Rummenigge prošlog su utorka održali nezaboravnu lekciju nogometnog poslovanja najmoćnijem klubu Premier lige. Pobjeda Bayern Münchena od 0-1 nad Manchester Unitedom na Old Traffordu, te naknadna eliminacija engleskog tima iz svih evropskih takmičenja, istakli su nešto na što je nekoliko zvaničnika Premier lige upozoravalo otkako je Bayern počeo prije dvije godine natjecati se na tržištu za zvijezde koje su htjeli potpisati.

Najhrabrija operacija prošlog desetljeća započela je potpisivanjem Sadia Manéa i Matthijsa de Ligta. Nastavilo se s Kim min-Jaeom, a na kraju je kulminiralo s najboljim engleskim fudbalerom, kapitenom reprezentacije Engleske, Harryjem Kaneom.

Bayern iz sjene vodi Uli Hoeness, 71-godišnji bivši predsjednik, čelnik svojevrsnog vijeća mudraca koje okuplja doživotne prijatelje i nekadašnje velikane njemačkog fudbala, s kojima Bayern svoju sportsku politiku osmišljava odlučno, odvažno i s dugoročnom vizijom.

Pažljivo kalkulirajući svaku investiciju, Hoeness i njegova svita nametnuli su liniju koju će slijediti svaki od predsjednika i sportskih direktora u kopjoj se zna koliki je maksimalni trošak.

Sa druge strane, United je rupa bez dna, skoro pa spalionica novca ali ne uspijevaju dovesti one igrače koje žele. Prošle godine su vlasnici kluba, braća Glazer, osigurali kredit od 500 miliona eura kod Bank of America i naredili trenerima da dovedu Arauja, Kim Min-Jaea, Kvaratskheliju, Frenkieja de Jonga i Adriena Rabiota te, kao devetke, Harryja Kanea i Dušana Vlahovića. Međutim, odbijeni su od strane svakog igrača, svi su iz raznih razloga, izbjegavali vezati se za klub koji fudbalski profesionalci danas doživljavaju kao izgubljen.

Ne tako davno, čovjek sklon hiperboliranju u svojim sukobima s novinarima poput Joséa Mourinha izjavio je da je jedno od njegovih najvećih postignuća kao trenera to što je s Manchester Unitedom završio na drugom mjestu u Premier ligi.

Čini se nečuveno što takva izjava dolazi od tipa koji je Porto i Inter učinio prvacima Evrope, ali možda se ovaj argument, kao i mnogi drugi portugalskog dijalektičara, opasno približava istini kako godine prolaze. Jer otkako je prije jedanaest sezona Alex Ferguson napustio klupu Old Trafforda, United je slon na samrti; gigant koji je potrošio dvije milijarde eura na potpise u ovo vrijeme nizao razočaranja i katastrofe.

Ne zna se hoće li Glazeri – američki naftaši s vezama s Georgeom W. Bushom i bez fudbalskog znanja, zadržati ili prodati klub. Ne zna se ni ko zapravo vlada klubo. Posljednji direktor je Patrick Stewart, koji je prije mjesec dana preuzeo dužnost privremenog direktora, dok Sir Jim Ratcliffe, koji je nedavno kupio 25 posto dionica kluba, sa Glazerima odlučuje o novoj organizaciji kluba.

Klub s najviše navijača u Ujedinjenom Kraljevstvu od 2013. bori se da izađe iz prosječnosti iako je uloženo više od milijarde eura u trenere i igrače. Samo su tri ekipe u velikim ligama izgubile više utakmica od Uniteda ove sezone: Burnley, Union Berlin i Almería.

Slika stanja kluba je aktuelna sezona gdje su tek šesti u Engleskoj a ispali su iz Lige prvaka u grupi u kojoj su bile ekipe poput Copenhagena i Galatasaraya i neće igrati niti u utješnoj Europa ligi.

Duboka institucionalna kriza zbog višegodišnjeg sukoba navijača i vlasnika - američke porodice Glazer – očito se odrazila na travnjak. Glazeri su dehumanizirali klub tretirajući ga isključivo kao posao. Otkako je Malcom Glazer 2005. postao najveći dioničar kluba osam je trenera prošlo kroz United bez većih uspjeha (Moyes, Giggs, Van Gaal, Mourinho , Solskjaer, Carrick, Rangnick i sadašnji, Ten Hag).

Potrošeni su ogromni novci na igrače, 105 miliona eura za Pogbu, 95 za Antonyja, 85 za Lukakua, 85 za Sancha koji je u ovom trenutku izbačen iz tima, 75 za Hojlunda, 87 za Maguirea... Vrlo dugačak popis ispod kojeg je crta na kojoj stoji ukupan iznos: dvije milijarde.

Sadašnjost Uniteda je sumorna, jedina šansa za trofej ove sezone im je FA Cup. Posljednji kontinentalni trofej osvojili su 2017. godine, kada su u finalu Europa lige bili bolji od Ajaxa.