"Klub mora ulagati svoj novac na terenu, a ne u banci." Ovo je jedna od najpoznatijih rečenica Johanna Cruyffa, nedvojbeno jednog od najvećih genija svjetskog fudbala, no čini se da njegov voljeni Ajax Amsterdam to još nije napravio ove sezone.

Nizozemska ekipa ima najlošiji početak sezone u cijeloj svojoj historiji i, zaglavljena u ozbiljnoj igračkoj i institucionalnoj krizi, prolazi kroz brodolom kakav se rijetko viđa u historiji svjetskog fudbala.

Do sada je ove sezone Ajax uspio ostvariti samo jednu pobjedu. Ili, drugim riječima, izgubili su pet i remizirali četiri utakmice i u Eredivisie i u Evropskoj ligi. Ali ono što je najgore nisu rezultati, nego loša igra i nepovezanost tima i navijača. Haos u koji je upao ovaj nizozemski klub, čini se, nema rješenja kratkoročno. A ovo je tek počelo. Veliko ogledalo onoga što se događa u Ajaxu je na terenu, ali to nije ništa drugo nego posljedica onoga što se dogodilo u kancelarijama.

Tradicionalno, a posebno posljednjih godina, nizozemski tim se može pohvaliti da je jedan od onih inteligentnih klubova kada su u pitanju transferi. Slično kao u slučaju Seville, odgovoran je za savršeno istraživanje međunarodnog tržišta kako bi uključio mlade talente koje u nekoliko godina formira i prodaje dalje, Treba samo pogledati posljednju sjajnu generaciju tima: Onana, Mazraoui, Blind, De Light, De Jong, Ziyech, Neres, Van de Beek, Tadić ...

Niko od njih više nije u timui, svi su prodati, sada su u timu drugi igrači kupljeni za sitne novce. Ovakva obnova nije jedinstvena, već uobičajena, ali model je uvijek na kraju funkcionirao... do sada. Zapravo, mnogi od novih igrača su promašaji a trener je upravo otpušten.

Maurice Steijn dobio je otkaz u ponedjeljak nakon loših rezultata ekipe, a njegov bivši pomoćnik, Hedwiges Maduro, debitirao je juče kao trener i to u Evropskoj ligi porazom od Brightona. Ali problem je u kancelarijama kluba: prije početka sezone Ajax je prodao kapitalce kao što su Kudus, Edson Álvarez ili Timber, a zamjene nisu bile na dovoljno dobrom nivou.

Sve su oči bile usmjerene u jednom smjeru: Sven Mislintat. Mislintat je bio sportski direktor zadužen za obnovu ekipe i njenu konkurentnost, no na dužnosti je izdržao svega nekoliko mjeseci. Loša transferna politika nije se svidjela najvišim klupskim zvaničnicima, a situacija je eksplodirala kada se otkrilo da novog igrača, Hrvata Bornu Sosu, zastupa agencija s kojom je i sam Mislintat u poslovnom odnosu. Splet događaja zbog kojih je Ajax odlučio odustati od njegovih usluga.

Treba se, inače, vratiti još malo dalje, u februar 2022. da bi se znao korijen krize. Sve je išlo dobro, dok nije izbio skandal: doznalo se da je Marc Overmars, legendarni bivši nogometaš i sportski direktor kluba, poslao eksplicitnu fotografiju drugoj zaposlenici kluba, što nije prvi put da se dogodilo.

Nizozemac je podnio ostavku, a njegovo mjesto zauzeli su Edwin van der Sar, Gerry Hamstray i Klaas-Jan Huntelaar... Tako je bilo sve do ove sedmice kada ga je zamijenio Rafael van der Vaart. Nedoumice u sportskom menadžmentu, koje su uzrokovale čudan niz prodaja i loših odluka u potpisivanju, zajedno s odlaskom trenera Erika ten Haga s njegove klupe, uzrokovale su evidentan pad u učinku tima.

Prvi simptom došao je prošle godine, gdje su završili na trećem mjestu Eredivisie, ispali u grupnoj fazi Lige prvaka, u drugom kolu Kupa... i prvi put nakon godina nisu ušli u najveće kontinentalno fudbalsko takmičenje. Samo nekoliko mjeseci kasnije, stvarnost je postala još gora. Tek je početak sezone, ali oni su pretposljednji u ligi i prolaze kroz teške probelem u Evropskoj ligi. I, ako to nije dovoljno, navijači su izgubili strpljenje i agresivniji su nego ikad prema igračima, kao što se dogodilo nakon vrlo teškog poraza od Feyenoorda 0-4.

Ajax prolazi kroz najgori trenutak u svojoj historiji a sve govori da će potrajati i da nema jednostavnog rješenja u kratkom roku.