Mir u Gulistanu, kojim je Perzija predala veliko azerbejdžansko, gruzijsko i dagestansko područje Ruskom Carstvu, sklopljen je 24. oktobra 1813. godine, podsjeća portal Povijest.

Zanimljivo je da je tekst mirovnog ugovora pripremio tadašnji britanski poslanik u Perziji sir Gore Ouseley. S ruske strane ugovor je potpisao general Nikolaj Fjodorovič Rtiščev, a s perzijske Mirza Abolhasan-kan Ilči, svojedobno poslanik Perzije u Velikoj Britaniji (kasnije je postao i perzijskim ministrom vanjskih poslova).

Perzija se spomenutim mirom odrekla praktično svoje sveukupne nekadašnje teritorije na području Kavkaza, od Groznog u današnjoj Čečeniji, preko Tbilisija pa sve do Bakua na obali Kaspijskog jezera.

U tom trenutku ruski je car bio Aleksandar I. poznat po pobjedi nad Napoleonom Bonaparteom. Inače, francuska invazija Rusije dogodila se upravo prethodne godine, a uspješno je odbijena oko 10 mjeseci prije potpisivanja Mira u Gulistanu. Rusko je Carstvo, dakle, u to vrijeme nizalo pobjede, a posjedovalo je kolonije na Aljaski i u Kaliforniji (nekoliko godina kasnije sagradili su i utvrde na Havajima).

Perzijski vladar u razdoblju potpisivanja Mira u Gulistanu bio je Fath Ali-šah Kadžar, poznat po tome što je navodno imao čak oko 1000 žena.

Nosio je titulu šahanšaha tj. kralja kraljeva, a bio je pripadnik dinastije Kadžar (Qajar), koja je vladala Perzijom od kraja 18. stoljeća pa sve do 1925. godine. Fath Ali-šah rodio se 1772. godine, što znači da je od Napoleona Bonapartea bio mlađi samo tri godine. Zavladao je 1797. godine (Napoleon je postao konzulom 1799. godine, a 1804. proglasio se carem), a znatno je duže ostao na prijestolju od Napoleona (čak 19 godina). Podsjetimo, Napoleon je konačno svrgnut 1815. godine, a zatim je živio u zarobljeništvu do svoje smrti 1821. godine.

Fath Ali-šah Kadžara je navodno nadživjelo 57 sinova i 46 kćeri, kao i 600-tinjak unučadi.