Laburistička partija Velike Britanije rođena je na prijelazu u 20. stoljeća kao rezultat frustracije ljudi iz radničke klase zbog njihove nemogućnosti da kandidiraju parlamentarne kandidate preko Liberalne partije, koja je u to vrijeme bila dominantna stranka socijalnih reformi u Britaniji.

Godine 1900. Kongres sindikata (nacionalna federacija britanskih sindikata) sarađivao je sa Nezavisnom laburističkom strankom (osnovanom na konferenciji održanoj 13. i 14. januara 1893.) kako bi uspostavio Odbor za predstavništvo rada, koji je 1906. dobio ime Laburistička partija. Organizacija je do 1914. godine napredovala uglavnom kroz neformalni sporazum sa liberalima da se ne kandidiraju jedni protiv drugih kad god je to moguće.

Poslije Prvog svjetskog rata partija je napravila velike iskorake, zahvaljujući nizu faktora: prvo, Liberalna partija se raspala u nizu frakcijskih sukoba; drugo, Zakon o reprezentaciji naroda iz 1918. proširio je izborno pravo na sve muškarce od 21 godine ili više i na žene od 30 ili više godina; i treće, 1918. laburisti su se rekonstituirali kao formalno socijalistička partija sa demokratskim ustavom i nacionalnom strukturom.

Novi program stranke, “Rad i novi društveni poredak”, koji su izradili lideri Fabijanskog društva Sidney i Beatrice Webb, obavezao je laburiste na težnju za punom zaposlenošću uz minimalnu plaću i maksimalnu radnu sedmicu, demokratsku kontrolu i javno vlasništvo nad industrijom, progresivno oporezivanje, te širenje obrazovnih i socijalnih usluga. Do 1922. laburisti su istisnuli Liberalnu stranku kao zvaničnu opoziciju vladajućoj Konzervativnoj stranci.

Laburisti su danas u Velikoj Britaniji opozicija vladajućim konzervativcima. Međutim, ankete pokazuju da je Laburistička stranka, predvođena predsjednikom Keirom Starmerom, ove godine favorit i da ima mnogo veću podršku od Konzervativne stranke. Budući da u decembru ističe petogodišnji mandat aktuelnog saziva parlamenta, do kraja ove godine u Britaniji će biti održani parlamentarni izbori, kada će se znati koliko su ove ankete pouzdane i da li će doći do smjene vlasti.