Mozak napada na Sjedinjene Države 11. septembra ovih je dana postao viralni fenomen na društvenoj mreži TikTok i to više od dva desetljeća nakon što su ga ubile specijalne američke snage dok se skrivao u svom pakistanskom skloništu u Abbottabadu.

Stotine korisnika podijelilo je na TikToku videozapise koji promoviraju poznato "Pismo Sjedinjenim Državama", manifest koji se pripisuje Osami bin Ladenu kako bi se opravdali teroristički napadi koji su uzrokovali smrt 2977 ljudi.

Pismo, koje su britanske novine Guardian prvobitno objavile 2002. godine, u četvrtak je postalo najposjećeniji unos na njihovoj internetskoj stranici, što je navelo novine da izbrišu članak u kojem se navodi da se dijeli bez konteksta na društvenim mrežama.

"Transkript objavljen na našoj web stranici 2002. naširoko se dijelio na društvenim mrežama bez punog konteksta", rekao je novinarima Matt Mittenthal, glasnogovornik novina. "Stoga smo ga odlučili ukloniti i umjesto toga usmjeriti čitatelje na članak koji ga je izvorno kontekstualizirao."

Alex Haurek, glasnogovornik TikToka, izjavio je da "sadržaj promoviran ovim pismom jasno krši naša pravila o podržavanju bilo kojeg oblika terorizma." Dokument je prepun teorija zavjere i antisemitskih poruka, no mnogi su korisnici prihvatili argumente ikone međunarodnog terorizma vezane uz palestinsko-izraelski sukob.

Od ukupno 4000 riječi, korisnici su uglavnom istaknuli sljedeći fragment: "Palestina je desetljećima bila pod okupacijom, a niko od njenih predsjednika nije govorio o tome sve do nakon 11. septembra, kada je Bush shvatio da su vaša opresija i tiranija protiv nas dio razloga za napad.“ Zatim je govorio o potrebi za dvije države. Mnogi vjeruju da je pismo bilo otkriće u njihovoj viziji uloge Sjedinjenih Država na Bliskom istoku.

TikTok, u vlasništvu kineske kompanije ByteDance, pokušao je blokirati sadržaj. Pretrage na stranici za "osama bin laden", "bin laden letter" i "osama letter" i hashtag #lettertoamerica nisu dale rezultate u kartici "videos" na TikToku. Međutim, mnogi ostaju vidljivi.

Ovo je posljednji slučaj kojim je ta društvena mreža ponovo postala meta Washingtona. Kompanija je ranije bila optuživana za širenje propalestinskog i antisemitskog sadržaja, a porast video snimaka vezanih  za pismo Osame bin Ladena ponovno je značio optužbe da aplikacija radi u interesu kineske vlade.