Samo mjesec i po trebalo je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, na čijem je čelu ministar Nerin Dizdar (SDP), da okonča tender vrijedan 100.000 KM, za koji se dan prije objave nije ni znalo da će se biti proveden.

Kako navodi specijalizirani portal za praćenje javnih nabavki “Pratimo Tendere”, Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH 16. novembra raspisuje tender za nabavku računarske opreme koji su procijenili na 100.000 KM bez PDV-a. Kako su precizirali, provodio se otvoreni postupak javne nabavke, a kriterij za dodjelu ugovora bio je najniža cijena. I tu ništa nije sporno.

“Međutim, podsjetimo još jednom da se zakonski tender ne može raspisati ako nije uredno planiran. U ovom slučaju, nabavka računarske opreme nije bila predviđena planom. Čak i u trenutku objave tendera (14 sati i 53 minute), nikakva odluka na zvaničnom portalu javnih nabavki nije bila objavljena. Tek naknadno, istog dana, ali u 19 sati i 55 minuta objavljuje se dokument ‘Izmjena/dopuna plana nabavki za 2023. Godinu’ u kojem se ovaj tender uvrštava u planski dokument. Naravno, ovo nije zakonito, a ovakvim postupanjem se gubi i sam smisao objave plana nabavki. Dalje, kako je to algoritam portala PratimoTendere prepoznao, tehničke specifikacije u tenderskoj dokumentaciji ukazivale su na to da postoji mogućnost diskriminacije ponuđača. Konkretno, tražili su se računari, monitori, printeri, firewall, laptopi, hard disk, serveri, licence, switchevi, ormar i UPS, a sve karakteristike tražene opreme opisane su vrlo detaljno. Algoritam portala PratimoTendere ovakve primjere označava sumnjivim, a da to nije bilo bez osnove pokazuju rezultati tendera. Naime, na adresu ministarstva stigla je samo jedna prihvatljiva ponuda, vrijedna tačno 99.933 KM bez PDV-a, odnosno njihova ponuda bila je niža samo za 67 KM u odnosu na procijenjenu vrijednost”, navodi portal Pratimo Tendere.

Jedini ponuđač, koji je dostavo ponudu za detaljno specificiranu opremu, za haman pa tačan iznos procijenjen u Ministarstvu, bila je sarajevska firma Emado u vlasništvu izvjesnog Damira Begića.