Prema nekim izvorima prva sportska organizacija u Bihaću bio je – klub NOB (Nogometna organizacija Bihać), osnovana po zaključku partijsko sindikalnog rukovodstva, međutim dosad pronađeni dokumenti to ne potvrđuju. Zapravo, prema sjećanjima pojedinaca, klub NOB zvanično je počeo s radom 1919. godine. na osnovu dokumenata Zagrebačkog nogometnog podsaveza, odnosno Nogometnog saveza Jugoslavije, stiče se zaključak da se osnivanje NOB-a dogodilo oko 1920. godine. Kada se govori o NOB važno je reći da je kroz svoj rad prolazio kroz izuzetno teške okolnosti, pa je u jednom momentu bio i ugašen. U proljeće 1933. godine banjalučke Vrbaske novine, pišući o sportskom životu Bihaća tog proljeća, naglašeno su najavile “NOB je proradio”. U toj godini odigrao je najviše prijateljskih utakmica. Međutim, 1930-ih godina s obizrom na ferijalne karakteristike kluba, isti je prestao postojati, vjerovatno 1935. godine. U Bihaću su se radi toga počeli javljati novi sportski klubovi. Najprije je osnovan BASK (Bihaćki akademski sportski klub). 1935. godine, koji je izdašno pomagala firma Batignolles, kojoj je bila povjerena gradnja pruge od Bihaća do Knina. Naredne 1936. godine dolazi do osnivanja RSK Borac. Osnovan na zahtjev ujedinjene radničke, srednjoškolske i studentske omladine Bihaća, koja je klubu nadjenula u to vrijeme veoma rasprostranjeno ime u sportskom životu Bosanske krajine, vlastima je to ime – Borac, uveliko smetalo, tako da njegovo osnivanje nije odobreno. Međutim, bihaćki komunisti napredni omladinci bili su istrajni u svome opredjeljenju. Predložili su novo ime Jedinstvo. Napokon 1937. godine klub je počeo i zvanično djelovati. Početkom 1938. godine na skupštini Radničke sportske zajednice u Beogradu saopćeno je da je bihaćki RSK Jedinstvo u prošloj godini primljeno za člana i da se nalazi u punopravnom članstvu među 75 klubova Zajednice.

Prisjećajući se tih godina, Munir Brkić kazuje: “U ono vrijeme dok sam još išao iz zatvora još je postojao BASK i NOB, već na izmaku je bio. Borac je formirao Ejub Čavkić. On je kratko vrijeme bio i to su policijske vlasti formalno spriječile njegovo djelovanje. Pokazala se potreba da se osnuje jedan sportski radnički klub za Bihać i otišao sam kod Ilije Đukića da se on primi predsjedništva. Međutim, on je to odbio. Poslije sam, sutradan možda, otišao kod Ćamila Kadića, i on se primio predsjedništva tog kluba. 1936. godine je Borac, a 1937. godine je formirano Jedinstvo.” (Muzej Unsko-sanskog kantona, Fond memoarska građa, kut. br. 1, Munir Brkić – O događajima u Bihaću pred rat i 1941. godine (00037/1), 6-7.

Najveći sportski rival Jedinstva u godinama prije Drugog svjetskog rata bio je lokalni BASK, koji će poslije biti i ugašen odlaskom firme Batignolles. Malo je poznata činjenica da su igrači Jedinstva u prvim godinama rata imali vrlo aktivnu ulogu u suprostavljanju ustaškim vlastima. Kada su ustaške vlasti odlučile da organizuju prijateljsku utakmicu između tima talijanske vojske i bihaćkog nogometnog kluba Jedinstvo. Na dan utakmice Talijani su izašli na igralište, ali se igrači Jedinstva nisu pojavili. Osim toga, igrači Jedinstva, Rudi Baumgertl i Vinko Markotić, uzeli su sve kopačke i dresove Jedinstva I podijelili ostalim igračima da ih sakriju. Tako je utakmica morala biti odgođena. Najveći broj igrača Jedinstva kasnije će potvrditi svoju antifašističku orijentaciju odlaskom u partizane ili uključivanjem u ilegalni narodnooslobodilački pokret u okupiranom Bihaću i drugim gradovima. Neki od njih stradali su i kao žrtve ustaškog terora u gradu.

Današnje polemike koje se vode oko godine osnivanja Nogometnog kluba Jedinstva ukazuju da još uvijek ne postoji ujednačen stav. Međutim, kako ukazuju historijski izvori i pojedina svjedočenja, Nogometni klub Jedinstvo osnovan je 1937. godine. Ukoliko tražimo poveznicu s osnivanjem kluba u ranijim godinama, bilo bi osnovanije tražiti poveznicu s 1936. godinom kada je osnovan klub Borac, koji nikada nije zvanično registrovan. Međutim, u osnivanju Borca, a godinu dana kasnije i zvanično Nogometnog kluba Jedinstvo učestvovali su uglavnom iste osobe. Ako se referiramo na 1919.godine, onda bi osnovanije bilo mišljenje da se ova godina uzima kao polazna tačka, kada se “lopta počela kotrljati” u gradu na Uni, a nikako kao godina osnivanja Nogometnog kluba Jedinstvo.

Izvor: Muzej Unsko-sanskog kantona