Fond Memorijala Kantona Sarajevo zvanično je, rješenjem Općinskog suda Sarajevo, registrovan kao Memorijalni centar. To je na zvaničnoj Facebook stranici objavio direktor Memorijalnog centra Ahmed Kulanić, kojeg je na to mjesto postavila stranka Elmedina Konakovića – Narod i pravda.

Transformacija Fonda Memorijala Kantona Sarajevo u Memorijalni centar Sarajevo “jedan je od ključnih procesa kojima se nastoji sačuvati i unaprijediti sjećanje na najbolje kćeri i sinove naše domovine”, naveo je Kulanić. Ali jedan od spornih dijelova te transformacije jeste i izbacivanje ljiljana sa loga Memorijalnog centra.

Naime, Fond Memorijala KS imao je, kako i dolikuje Fondu koji upravlja sjećanjem na herojsku odbranu Sarajeva, pa i mezarjem u kojm je ukopan predsjednik Alija Izetbegović, ljiljan u svome logu. Jer vizuelna prezentacija Fonda neodvojiva je od njegove suštine, zlatnih ljiljana koji su živote dali za ovu zemlju i čiji su mezarovi tačno preko puta kancelarije Ahmeda Kulanića.

Za ljiljane u transformiranom Memorijalnom centru više nije bilo mjesta. Ne uklapaju se u viziju Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića, one koja Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku daje sve raspoložive alate da je sruše do temelja zarad obećanja o evropskoj budućnosti. Tako su ljiljani zaboravljeni od institucije koja je zadužena da gaji sjećanje na njih.

Na Facebook stranici Memorijalnog centra osvanuo je novi logo. Objave koje su posljednjih dana postavljene na Facebook stranicu su s novim logom.

Stari logo sa ljiljanom

No, kada su korisnici društevenih mreža uvidjeli ovu nepravdu prema ljiljanima, simbolu bosanskog otpora, Kulanić je počeo objašnjavati da je to samo jedna verzija i da nije konačna te da na tome radi kreativni tim agencije Fabrika.

„S obzirom da je ovo bila testna faza prije razmatranja novog ili izmjene postojećeg loga Memorijalnog centra Sarajevo, i na reakcije javnosti koje je izazvao predstavljeni prijedlog, odlučuli smo da, ni ovo, a ni ostala predložena rješenja neće biti dalje razmatrana, niti usvojena. Naprotiv, Memorijalni centar Sarajevo će nastaviti svoju misiju čuvara povijesti naslanjajući se na postojeći logo nišana i ljiljana, a djelujući u skladu sa novim dodatnim djelatnostima“, kazao je direktor Memorijalnog centra Sarajevo, Ahmed Kulanić.

Fotografija sa novim logom objavljena 5. februara

Ipak, teško je povjerovati u Kulanićeve riječi, jer prije nego što je na društvenim mrežama osuđen logo bez ljiljana, on je već bio uveliko u upotrebi, korišten kao profilna fotografija na Facebooku, postavljen na fotografije koje je Memorijalni centar objavljivao, a tek kada je online zajednica počela vršiti pritisak Kulanić je počeo objavljivati “nove prijedloge”, sa ljiljanima.

Fotografija objavljena 6. fabruara

Koliko Bošnjak može nisko pasti da pogazi i ljiljane!? Fotografije prilažemo kao dokaz da nije bilo više prijedloga vizuelnog identiteta do danas, kada se o ovoj temi povela rasprava na društevnim mrežama.