Benzema je u Madridu od 2009. godine, odigravši 14 sezona za klub. Pomogao je Madriđanima da osvoje 25 titula.

Talentovan, vrijedan i nesebičan, centarfor Real Madrida rijedak je fudbaler koji je godinama postajao samo bolji.

Karim Benzema jedan je od najboljih fudbalera svog vremena. Sanjao je o Zlatnoj lopti od malih nogu. Sa 34 godine, napadač Real Madrida konačno je stavio ruke na predmet žudnje. Dok su drugi već počeli neumoljivo opadati u istoj dobi, Francuz je sa 34 godine na leđima bio na vrhuncu svoje umjetnosti. Nikada nije bio tako jak, tako odlučan kao u svojoj 18. profesionalnoj sezoni. U Ligi šampiona doveo je svoj tim do titule. Bila mu je to peta titula, ali ova nosi njegov potpis, ukoju je ugradio 15 golova.

Kroz svoju problematičnu karijeru, Benzema je oličenje čovjeka koji odbija da prihvati poraz, čak i kada je njegov tim (često) bio predodređen za to. S njim je Zlatna lopta još jednom završila na kaminu napadača, ali njegova pobjeda označila raskid Zlatne lopte sa Lionelom Messijem i Christianom Ronaldom, koji su tu nagradu privatizovali od 2008. (s izuzetkom Luke Modrića 2018.) u dugom duelu ega i statistike.

Karim Benzema je umjesto toga veliki oksimoron: altruistički napadač. Ponekad je bio kritiziran zbog nedostatka individualizma. Argentinski stručnjak Omar da Fonseca istakao je njegovu rijetkost. "Karim zna sve. On je kompletan igrač i iznimno kompleksan. Ne treba da bude opsjednut golovima ili trofejima. On očarava i dokazuje se svojim fudbalom", pohvalio je Fonseca, stručnjak za La Ligu. "Igra u otmjenom stilu. Može biti na početku akcije, usred akcije i na njenom kraju."

Benzema, rodom iz Brona, četvrti u metropolitanskoj oblasti Liona, opisao je svoju fudbalsku filozofiju u intervjuu za France Football 2019: „Onog dana kada fudbal vidim samo kroz statistiku, mislim da ću prestati, jer će tada nestati ono nešto u meni što nosim od kada sam bio klinac." Igrao je za Real Madrid od 2009. godine – cijelu vječnost u modernom fudbalu – gdje je imao dvije karijere: prvu u službi Cristiana Ronalda i drugu, od 2018. Odlaskom portugalskog igrača, Benzema je postao taj koji je u ulozi šefa na terenu.

Uz CR7 osam godina, Benzema je punio svoj ormar trofeja (četiri Lige prvaka, dvije La Lige i dva nacionalna kupa). Prognan u Španiju sa 21 godinom, bivši napadač Liona morao je da se nosi sa konkurencijom Gonzala Higuaina, Alvara Morate i Emmanuela Adebayora. Benzema ih je gurnuo na klupu, obožavan od Ronalda koji je predobro znao da mu Benzemin stil igre savršeno odgovara.
Dok su se svi bojali da će Real propasti odlaskom petorostrukog osvajača Zlatne lopte, Benzema je nosio tim na svojim ramenima, koja su se proširila. Iako on ne gleda statistiku, drugi to rade umjesto njega. Treći je najuspješniji igrač u historiji španskog kluba, sa 23 trofeja, blizu Marcelovih 25. Također je drugi najbolji strijelac u historiji Real Madrida,sa 327 golova, iza Ronalda (450 golova). I ima najviše asistencija, bolji od Portugalca (160 prema 132).

Ali kada je kao klinac iz predgrađa Lyona napustio svoj prvi klub 2009. godine, sa titulom najboljeg igrača i najboljeg strijelca u sezoni Ligue 1 2007/2008, izazov je izgledao ogroman. Real je slomio druge talente prije i poslije njega. Jedan od njegovih trenera, Armand Garrido, bivši trener U17, bio je zabrinut. "Kada je otišao, rekao sam: 'Potpuno je lud. Pojest će ga. Prerano je'." Činjenice su pokazale da nije u pravu: "Prilagodio se. Trebalo mu je vremena, ali teškoće su ga natjerale da odraste. Ronaldo je preuzeo svu pažnju i postao ikona Reala. To mu je omogućilo da uči, gleda i napreduje."

Defanzivac Sebastien Squillaci bio je član ultradominantnog tima Lyona dvije sezone 2000-ih i svjedočio je pojavi ovog fenomena. "Nije pravio mnogo buke u svlačionici. Bio sam impresioniran njegovom zrelošću na terenu, načinom na koji je osjećao igru. Razumio je fudbal", rekao je Korzikanac. "Nismo osjećali nikakav poseban pritisak."

Na treningu, robusni Squillaci je čak iskoristio svoju snažnu igru da zaustavi talentovanog tinejdžera, koji je bio nezaustavljiv u vježbama jedan na jedan: "Bio je impresivan u fintama i koracima. Imali smo mnogo duela." Reprezentativac sa 21 godinom i dalje je vidio neke oblasti za poboljšanje.

Proizvod nije bio sasvim gotov, pogotovo fizički. Njegovi treneri su se pitali da li je dijeta možda neophodna. Nespretni dječak je postao sportista. Mnogo je naučio od Ronalda, fizičkog manijaka i uzora profesionalizma. U ultra konkurentnom okruženju, Benzema je malo po malo shvatio da će morati da udvostruči svoje napore. Prije nego što je napunio 16 godina, nogometni šegrt jedva je prošao kroz nemilosrdni godišnji proces selekcije u OL trening centru. "Nešto je škljocnulo kada nije izabran za važan turnir", rekao je Remy Riou, rezervni golman Lyona, koji je počeo s njim sa 8 godina. "Sljedeće sezone je potpuno eksplodirao. Za šest mjeseci do godinu dana, on je postao profesionalac. Shvatio je da talenat nije dovoljan."

Bernard Lacombe, bivši napadač i desna ruka predsjednika kluba Jean-Michela Aulasa, brzo je bio očaran: "Pitao sam njegovog trenera, Armanda Garrida: 'Ko je ovaj klinac? Imaćemo sjajnog fudbalera'." Garrido se prisjetio govora koji mu je održao: "Imaš talenat, ali napraviš tri trčanja po utakmici. Ja ne želim tri, želim 15." "Svake godine je unapređivao svoj talenat. To je kao dobro vino – što više vremena prolazi, to je bolje."

Poruka je primljena jasno i glasno. Nonšalantni mladi igrač pretvorio se u radoholičara. Imao je puno posla. "Treninzi su se povećali, kao i njegova posvećenost. Radili smo i po 45 minuta zajedno ispred gola", rekao je trener. Benzema je nastavio da traži sesije od svog prijatelja, golmana Remyja Rioua, sa ovim obrazloženjem: "Nije uzalud da su stari (tadašnji igrači OL-a) na vrhunskom evropskom nivou."

Ni u Realu Benzema nije napustio ovaj stahanizam iz mladih godina. Odlazak iz francuske reprezentacije, između 2015. i 2022. godine, zaštitio ga je od kadence međunarodnog fudbala. Sa sportskim trenerom u predgrađu Lyona, iskoristio je priliku da nastavi da oblikuje svoje tijelo i poboljša igru​glavom, na primjer, zahvaljujući radu na trbušnim mišićima. "Nema tajne za uspjeh u ovom uzrastu – ništa ne možete prepustiti slučaju", rekao je Squillaci.

Garrido vjeruje da je precizno odredio motivaciju svog bivšeg štićenika. "Karim je fudbal i ništa osim fudbala. On je ispunjen ljubavlju prema fudbalu", rekao je njegov bivši trener.

Njegov nedosanjani san je titula svjetskog šampiona sa Francuskom. Bio je odsutan iz reprezentacije 2018. godine kada je Francuska podigla pehar. Njegov povratak trebao je biti u Kataru u decembru 2022. godine. Povreda prije SP-a psriječila ga je da se priključi reprezentaciji, a kada se oporavio tokom šampionata, izostao je poziv francuskog selektora.Šuškalo se da su neki saigrači iz reprezentacije bili protiv povratka Karima Benzeme u tim. Ljut u uvrijeđen Benzema je zauvijek zatvorio vrata reprezentaciji Francuske. Bez obzira na to gdje će nastaviti karijeru Karim Benzema, jer ispred njega je još nekoliko godina u kojima može igrati sjajan fudbal, odlazak iz Real Madrida kraj je jedne ere evrpskog fudbala u kojoj je Real bio nezamisliv bez Karima Benzeme.

Izvor: Le Monde