Belgijska vlada pooštrava pravila oko javnih nabavki kako bi izbjegla špijunažu i sabotažu iz inozemstva. Kompanije koje nisu pouzdane ili ne mogu garantovati sigurnost podataka sada mogu biti lakše isključene iz javnih tendera, javlja belgijska novinska agencija BELGA.

Vladine narudžbe za postavljanje kamera i isporuku skenera za carinu ili narudžbe u blizini kritične infrastrukture nose rizik od špijunaže i sabotaže od strane stranih sila. Belgijska državna sigurnost je stoga razradila nova pravila kako bi se taj rizik sveo na minimum, izvještava ministar pravde Vincent Van Quickenborne.

Sada je obavezno koristiti takozvano 'brzo skeniranje' kako bi se provjerilo da li ugovor predstavlja rizik po nacionalnu sigurnost. Ako se to dogodi, primjenjivat će se nekoliko dodatnih mjera zaštite. Na primjer, kompanije koje ne mogu garantirati sigurnost podataka mogu biti isključene iz zaliha, radova ili usluga u vojne ili osjetljive svrhe. Ako je potrebno, ugovor se može ograničiti čak i na kompanije iz Evropskog ekonomskog prostora.

Čak i ako javna nabavka nije u vojne ili osjetljive svrhe, moguće su dodatne mjere, ali se tada mora dati dodatno obrazloženje zašto su određene kompanije odbijene.

- Slobodna konkurencija u javnim nabavkama je važna, ali to ne bi trebalo da nas zaslijepi za određene rizike kada je u pitanju naša nacionalna sigurnost i strateški interesi - ističe Van Quickenborne.

Ministar odbrane Ludivine Dedonder "uvjeren je da s ovim novim pravilima iu kombinaciji s našim značajnim ulaganjima u naše obavještajne službe i sajber sigurnost, možemo bolje zaštititi naše interese nacionalne sigurnosti".