Uzvikujući frazu "Assegas Amegaz", tokom vikenda, Amazighi širom svijeta proslavili su Idh Yennayer, početak Amazigh nove 2974. godine. Iako su historičari podijeljeni u pogledu porijekla proslave, svi se slažu da "Idh Yennayer" obilježava zemlju, zajednicu i autohtono stanovništvo.

Berberi su auhtotono stanovništvo Sjeverne Afrike koje je poprilično arabizirano. Njihovo traganje za izvornim identitetom je intenzivirano zadnjih desetljeća, a uspjeh marokanskog nacionalnog tima na Svjetskom prvenstvu u Kataru je bila najveća promocija berberske posebnosti u kojoj je uloga mjke najdominantnija.

Evo kako su slavili Amazighi, odnosno Berberi, svoj nacionalni dan širom svijeta.

Maroko

Ove godine, "Idh Yennayer" proslave u sjevernoafričkom kraljevstvu obilježile su i pobjede i poraz.

Ovo je prvi put da je država marokanskim Amazighima/Berberima dodijelila slobodan dan na njihovu Novu godinu, što je simbolično priznanje za koje su se borili decenijama. Ali radost je izostala. Prošle godine, zajednica je pretrpjela velike gubitke u snažnom zemljotresu u septembru, izgubivši oko 3.000 članova i dodatno osiromašivši zajednicu Amazigha iz Visokog Atlasa. U nedjelju, 14. januara, stotine Amazigha okupilo se ispred parlamenta u Rabatu da oda počast 'mučenicima potresa'.

"Kao Amazighi, svi smo izgubili porodicu (u zemljotresu). U našim selima svi se zovemo rođacima čak i ako nismo u krvnom srodstvu; povezani smo po zemlji, po zajednici koju dijelimo", rekao je Asif, student Amazigh iz Rabata.

Ipak, marokanski Amazigi su godinama savladali umjetnost pretvaranja svoje tuge u melodične uspavanke. Nakon nekoliko minuta molitve, publika je pjevala i plesala uz klasične pjesme Amazigha. Djeca su se radosno pridružila plesu, pokazujući svoju najbolju tradicionalnu amazišku odjeću i nakit.

Kasnije se dijelila Tagolu, tradicionalno jelo od kus-kusa, arganovog ulja i meda, dok su pokušavali pronaći skriveno sjeme hurme. Vjeruje se da će onaj ko pronađe sjeme biti blagoslovljen tokom cijele godine.


Proslave Amazigh nove godine ispred parlamenta, Rabat, Maroko. 

Alžir

U Alžiru su proslave bile većeg obima. Tokom vikenda, Amazighi u toj sjevernoafričkoj zemlji prisustvovali su desetinama muzičkih i kulturnih događaja u 58 alžirskih vilajeta (provincija).

U Tizi Ouzouu, glavnom gradu Bejaie, vilajetu s najvećom zajednicom Kbyali Amazigha, otvorena je sedmična pijaca tradicionalne amaziške robe kako bi se obilježila nova godina, podržali zanatlije Amazigha i bacili svjetlo na amaziške umjetničke zanate koji se bore za opstanak.

U glavnom gradu, Alžiru, stotine Alžiraca okupilo se ispred 'la poste' u petak, 12. januara, da dočekaju novu godinu. Amazigh pjesme, obično o političkoj borbi i nestanku domovine, postale su glavna tema u "Idh Yennayeru", proslavi koja je decenijama poricana.

Alžir je 2018. proglasio Amazigh Novu godinu kao zvaničnu proslavu.

Francuska

U Francuskoj, svake godine, zajednica Amazigha, koja broji oko 2 miliona pripadnika, organizira nekoliko svečanosti i kulturnih događaja kako bi proslavila Yennayer, okupljajući zajednicu sjevernoafričkih Amazigha iz Pariza, Liona i šire.

Pariz, grad s najvećom zajednicom Amazigha na svijetu, omiljeno je odredište za proslave među Amazighima u evropskoj zemlji.

Ove godine, Udruženje Selo Talouin bilo je domaćin velike proslave "Idh Yennayer" u glavnom gradu, sa stotinama Amazigh iz Sjeverne Afrike koji su prisustvovali tradicionalnoj svečanosti.

"Ovi događaji su od ključne važnosti za djecu i tinejdžere da nauče više o svojoj kulturi i tradiciji", rekla je Lamia, marokansko-alžirska Amazigh iz Pariza i majka dvoje djece koja je prisustvovala događaju.

Svake godine, Amazighs sa sjedištem u Francuskoj bore se da pronađu vremena za proslavu svoje nove godine jer većina kompanija i škola u zemlji ne daje slobodan dan na "Idh Yennayer".

Tokom vikenda ove godine, mnogi Amazighi sa sjedištem u Francuskoj uspjeli su da se okupe sa porodicom ili čak otputuju u Sjevernu Afriku kako bi proslavili.

"Izuzetno sam sretna što mogu da proslavim ovu godinu sa svojom djecom i porodicom u Maroku. Idh Yennayer je o zemlji, a proslavljanje u vašoj domovini je drugačije", rekla je Meriem, koja je otputovala iz Pariza u Agadir na proslavu.

Tunis, Libija, Mauritanija

U Tunisu, Libiji i Mauritaniji, Amazighi nastavljaju da se bore za svoje priznanje jer su njihovo naslijeđe i jezik još uvijek marginalizirani. 2017. godine Libija je priznala Tamazight (amazigh jezik) kao službeni jezik u zemlji. Međutim, politički i vojni sukobi sabotirali su put zemlje ka priznanju Amazigha, piše New Arab.

Berberi pripadaju Hamitskim narodima nastanjena kroz saharsko područje sjeverne Afrike, a obuhvaćaju niz snažnih plemena među kojima se ističu Tuarezi, Rifi, Kabili, Šlehi, Beraberi i drugi. U sjevernoj Africi ima otprilike 70 milijuna Berbera koji govore berberskim jezicima, u Alžiru, Maroku, Tunisu, Libiji, Egiptu, Mauritaniji, Maliju i Nigeru. 

Među poznatim Berberima koje su historijske ličnosti izdvajaju se Sveti Augustin, kralj Ptolemej od Mauretanije, putopisac Ibn Batuta i francuski nogometni reprezentativci Zinedine Zidane i Karim Benzema.