Neuobičajeni embargo na reakcije i izjave koje su proteklih sedmicu-dvije sebi nametnuli inače papagajski brbljivi lideri, kadrovi, otvoreni ali i tajni simpatizeri sarajevske “Četvorke”, konačno je ukinut. Povod za dizanje embarga na laprdanje i spamovanje javnosti bio je koliko prozaičan toliko i indikativan. Političarenje, obično i prizemno političarenje.

Proračunatu šutologiju četvorkaša nije mogao poremetiti ni skandalozni antibošnjački šovinizam Ivane Marić, njihove kandidatkinje za dogradonačelnicu, pa čak niti treći val pandemije koronavirusa koji trenutno hara Sarajevom i svaki dan odnosi živote njegovih građana. To je pošlo za rukom Čedomiru Jovanoviću, koji je svojim gostovanjem na FACE TV-u uspio pokvariti ovo tihovanje i privremeni zavjet šutnje te isprovocirati histerične reakcije pojedinih političara i javnih ličnosti bliskih sarajevskoj “Četvorci”.

Ali šta je toliko strašno izjavio Čeda Jovanović, do jučer miljenik sarajevske FGR, da bi zaslužio bijesne komentare koje dovode u pitanje ne samo njegov integritet već i samo pravo da komentira političku situaciju u Bosni i Hercegovini? Jednostavno, rekao je istinu koja nije u skladu s političkim narativom koji uporno pokušavaju nametnuti “Četvorka” i njeni mediji. Komentirajući situaciju u Bosni i Hercegovini, Jovanović je rekao da je premijer Federacije BiH izložen medijskoj hajci i politički motiviranom pravosudnom progonu samo zato jer je radio svoj posao.

Jovanović je ispravno primjetio da se Novalića progoni zato što je radio ono što su u tom trenutku radili svi odgovorni političari širom svijeta - pokušavali nabaviti prijeko potrebne respiratore, koji su u tom trenutku bili najtraženija roba na planeti. Da bi Jovanovićev krimen bio još veći u očima “četvorkaša” on je nastavio s iznošenjem neugodnih činjenica te saopćio da proces nabavke vakcina opstuiraju iste one politike koje zloupotrebljavaju državne pravosudne institucije da bi optužnicama progonili Novalića.

U suštini, Jovanović je rekao ono što je kristalno jasno svakoj dobronamjernoj osobi: takozvani slučaj respiratori politički je montirana afera koja se koristi ne samo radi progona Fadila Novalića i destablizacije FBiH već i da bi se obeshrabrilo sve one koji bi pokušali nabaviti vakcine mimo kanala koje trenutno zločinački blokiraju srpska i hrvatska politika. Zanimljivo, zbog iznošenja ovakvih činjenica i suštih istina Jovanović nije napadnut od  kadrova SNSD-a i HDZ-a već od jednog dijela “korisnih sarajevskih idiota” S-H politike i njihovih medija.

Ovaj sitnošićardžijski politički kartel, čak i u vrijeme kada srpsko-hrvatska politika vodi gotovo neskriveni biološki rat protiv većinskog stanovništva Bosne i Hercegovine i kada svakoga dana umire dvocifren broj stanovnika Sarajeva, i dalje ne želi i ne može odustati od svog primarnog cilja - rušenja SDA po svaku cijenu. Pritom se ne ustručavaju da putem medija svoje nehumano političarenje, ostraštenost i svoj korisni idiotizam pokušaju predstaviti kao stavove ovdašnje javnosti! Kakva drskost, kakav bezobrazluk!

Tako se, recimo, u “Četvorci” bliskim medijima pojavila udarna vijest kako je "javnost" negativno reagirala na Jovanovićevo gostovanje na FACE TV-u. No, kada se pročita tekst ispod takvog bombastičnog naslova, jasno je da se navodne reakcije “javnosti” sastoje od Facebook i Twitter statusa NIP-ovog Nermina Muzura, SDP-ovog Irfana Čengića te nekadašnjeg “neovisnog novinara” Senada Pećanina, čija je “neovisnost” bila i ostala legendarna. I to je doslovno to. Kada su to jedan načelnik općine, jedan delegat u Parlametnu i jedan advokat, koji se javlja iz četverotaktnog KS stomaka, ukupno komada tri, postali javnost?! Ili još gore od toga, otkada su dva političara i jedan “advocatus politicus” postali čitav jedan narod, jer neki su mediji prenosili da je riječ o reakciji naroda. Otkada je to jedan Pećanin, koji se gnuša svega što je kolektivno, jer mu smrdi na nacionalizam, postao narodni tribun?

S druge strane Nermin Muzur, klonirana inačica Dine Konakovića, upozorava Čedu Jovanovića da je naš “narod doktorirao šuplju”. Zašto se ova politički angažovana i ideološki opredjeljena manjinska grupica lažno predstavlja kao javnost i narod s ciljem monopoliziranja javnog mnijenja? Ko tu kome prodaje šuplju? Ko je kome naumio staviti mozak i zdrav razum na respirator? Zapravo radi se o osnovnoškolskom primjeru političke i ideološke manjine koja može biti relevantna jedino putem propagande sebi bliskih medija koji predimenzioniraju njenu šuplju relevantnost.