U Delegaciji Evropske unije u Sarajevu održan je prošle sedmice sastanak na kojem je domaćin bio šef Delegacije Johann Sattler. Akteri nenajavljenog sastanka – predstavnici "Trojke" i HDZ-a odbili su nakon sastanka dati izjave okupljenim novinarima, čime su otvorili prostor za sumnje da je vladajuća koalicija u krizi.

Tome govore u prilog i nevesela lica stranačkih lidera po napuštanju zgrade Delegacije EU-a. Nezvanično, tema sastanka bila je trenutna politička situacija u Federaciji BiH s naglaskom na izbor nedostajućeg sudije Ustavnog suda BiH i funkcioniranje Federalnog parlamenta koji nije zasjedao od dana kada je imenovana nova Vlada Federacije BiH.

Kao što je već poznato, HDZ BiH insistira da u fotelju sudije ove visoke pravosudne institucije zasjedne njihov Marin Vukoja, međutim, to se još nije desilo. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović dao je u posljednjem intervjuu naslutiti da nije zadovoljan funkcioniranjem vlasti u Federaciji rekavši da aktuelna vlast mora mnogo brže i dinamičnije raditi predstojeći mjesec.

“Čini mi se da je početni zamah jenjavao par puta u nekim kratkim krizama. Nadam se da to neće osjetiti na onim odlukama koje smo obećali donijeti do godišnjih odmora”, kazao je Čović.

Komentirajući probleme u funkcioniranju Ustavnog suda BiH i najavu iz Republike srpske o mogućem bojkotu rada državnih institucija, Čović kaže da je svaka kriza, mala ili velika, problem za ovako ranjive odnose u Bosni i Hercegovini.

“Pogotovo za parlamentarnu većinu koja nije tako izražena u brojkama. Mi trebamo učiniti sve da te krize nemamo. Teško mi je govoriti o Rs-u, kad mi u Federaciji nismo bili u stanju imenovati suca za kojeg smo se dogovorili prije četiri mjeseca da ćemo to završiti. To je prava primjedba, zašto ne završimo ono što možemo, a onda ćemo teže stvari”, kazao je predsjednik HDZ-a BiH.

Nedugo nakon ovog intervjua, Čović je na prijemu održanom u Mostaru dao izjavu za medije otkrivši time o čemu se razgovaralo kod Sattlera. Između redova, a na trenutke i direktno, lider HDZ-a govorio je upravo o krizi u funkcioniranju vlasti u Federaciji.

“Krize su realnost života u Bosni i Hercegovini, ali nadam se da ćemo neke nove izbjeći malo intenzivnijom komunikacijom”, rekao je on, dodajući kako su održali sastanak kod Sattlera “gdje smo tražili rješenja kako nakon šest mjeseci od izbora ne upasti u novu krizu, nefunkcioniranje vlasti”.

Dodao je kako “misli da su u Federaciji i veća iskušenja”.

“Zbog toga smo se odvojeno sastali, uvjetno rečeno ‘trojka’ i mi iz HDZ-a s gospodinom Sattlerom, da ukažemo da prvo u ‘svojoj kući’ moramo uraditi da sve funkcionira ako želimo kritizirati druge. Ne može se dogoditi da Parlament FBiH ne funkcionira, a kritiziramo nekog drugog, evo ovdje nemate tih problema. To je moj pristup, hajdemo mi to uraditi kod sebe, kada obećamo da ćemo izabrati suca Ustavnog suda u FBiH, što ga ne izaberemo, što pričamo o drugom dijelu Ustavnog suda? To četiri mjeseca čeka na izbore, igramo neke igre. Moramo pokazati da smo mi u Federaciji, gdje nema SNSD-a, u stanju provoditi ono što smo dogovorili i usaglasili s međunarodnom zajednicom, da bi onda mogli malo intenzivnije pričati o nekom drugom. Federacija mora do kraja profunkcionirati, ovdje u HNK također moramo konačno napraviti novu vladu, a partnerima s kojima smo napravili vlast na nivou BiH i Federacije rekli smo da na tu temu ima smisla razgovarati možda još nekoliko dana, a poslije ta ograničenja ne trebaju postojati”, kazao je Čović.

Podsjećamo, sastanku su prisustvovali predstavnici “trojke”: Nermin Nikšić, čelnik SDP-a BiH,  federalni ministar Nerin Dizdar, Edin Forto, predsjednik Naše stranke, Denis Zvizdić u ime NiP-a, Dragan Čović, čelnik HDZ-a BiH, te Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

(Izvor: Faktor)