Bivši crnogorski premijer Dritan Abazović susreo se u četvrtak 11. januara u jednom restoranu na Jahorini sa Miloradom Dodikom, predsjednikom entiteta Republika srpska i Nedeljkom Elekom, predsjednikom Nadzornog odbora Olimpijskog centra ,,Jahorina“, kako se i vidi na osnovu fotografije koju je poslao čitalac Pobjede.

Nije poznato koje su sve teme okupile Abazovića, Dodika i Eleka, ali je izvjesno da su i Dodik, kao i njemu bliski saradnik i prijatelj, biznismen Elek, mogli mnogo savjeta da daju bivšem crnogorskom premijeru.

Naročito da objasne umješnost ostajanja na vlasti uprkos brojnim korupcionaškim skandalima, što je Abazoviću uspijevalo od augusta 2022. kada je smijenjen u parlamentu sve do izbora nove Spajićeve vlade novembra 2023. Godine, piše podgorička Pobjeda.

Osim prisustva Dodika, zanimljiva je i uloga, crnogorskoj javnosti ne toliko poznatog, Nedeljka Eleka, kojem je funkcija čelnika SC ,,Jahorina“ tek jedna u nizu.

Bosanski portal Capital nedavno je pisao kako je Republika srpska krajem prošle godine postala vlasnik ,,Sarajevo gasa“ nakon što je je za oko devet miliona KM kupila 53,6 odsto akcija ovog preduzeća od aktuelnog ministra privrede i preduzetništva RS Vojina Mitrovića.

Nedugo nakon toga, na čelo preduzeća dolazi upravo Nedeljko Elek koji je ujedno i predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra ,,Jahorina“.

Da sve bude zanimljivije, entitet RS je preko svojih fondova svaku akciju preduzeća ,,Sarajevo gas“ platio po 0,99 konvertibilnih maraka. Dok je ministar Mitrović godinu prije te iste akcije kupio po – pet puta manjoj cijeni!

E, upravo je Elek postao izvršni direktor te privatno-državne kompanije. Interesantno, predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko imenovao je Eleka za počasnog konzula, dok je bliski rođak, Zlatan Elek, postavljen za vršioca dužnosti direktora Kliničko-bolničkog centra u Sjevernoj Mitrovici, i sada sada je na čelu Srpske liste na Kosovu i Metohiji.

Elek je zamijenio je Milana Radoičića, nakon nedavnog terorističkog napada u selu Banjska, što ukazuje da je familija Elek i preko Nedeljka Eleka, Dodikovog prijatelja, dobro pozicionirana i unutar vlasti Aleksandra Vučića u Beogradu.

I dok Zapad i ove godine ponavlja da je obilježavanje 9. januara kao dana tog bh. entiteta nezakonito, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na to se nije obazirao. U čestitki predsjedniku Republike srpske Miloradu Dodiku naveo je da je pred Srbijom i Republikom srpskom "dalje snaženje ekonomskih, političkih i drugih veza".

Nagradno pitanje: da li je Dritan Abazović, čija uža porodica takođe ima biznis u Beogradu, povezan sa funkcionerima Vučićevog SNS-a, odnosno premijerkom Anom Brnabić, želio da čuje savjete od Dodika i Eleka o tome kako da se razvije poslovna saradnja.