Iako će Rusija pokušati raspiriti vatru migracije unutar Evrope, komesar EU za vanjske poslove Josep Borrell je negirao da je sukob u Ukrajini doprinio krizi, koju je opisao kao decenijama star problem podstaknut ratovima i siromaštvom u zemljama koje napuštaju migranti.

Poslednjih dana italijanska krajnje desničarska premijerka Giorgia Meloni, koja je došla na vlast na osnovu kontroverzne retorike o migracijajama, rekla je da neće dozvoliti da njena zemlja postane "evropski izbeglički kamp" nakon što je 11.000 ljudi stiglo na ostrvo Lampeduza tokom nekoliko dana.

Borrell je rekao da je nacionalizam u porastu u Evropi, ali da se više radi o migracijama nego o euroskepticizmu. “Za Brexit se zapravo strahovalo da će biti epidemija. Ali nije bilo”, rekao je. “To je bila vakcina. Niko ne želi da prati izlazak Britanaca iz Evropske unije”.

“Migracije su veća opasnost za Evropsku uniju. I to bi mogla biti sila razdora za Evropsku uniju.” Uprkos uspostavljanju zajedničke spoljne granice, „do sada nismo bili u mogućnosti da se dogovorimo o zajedničkoj migracijskoj politici“, rekao je on.

On je to pripisao dubokim kulturnim i političkim razlikama unutar EU: „Postoje neke članice Evropske unije koje su u japanskom stilu – ne želimo da se miješamo s drugim narodima. Ne želimo migrante. Ne želimo da prihvatamo ljude izvana. Želimo našu čistoću.”

On je rekao da opet neke druge zemlje, poput Španije, imaju dugu historiju prihvatanja migranata. “Paradoks je da su Evropi potrebni migranti jer imamo tako nizak demografski rast. Ako želimo da preživimo sa tačke gledišta radne snage, potrebni su nam migranti.”

Borrell je istakao da rat u Ukrajini nije podstakao trenutne sporove oko migracija. “Činjenica jeste da se migracijski pritisak povećava uglavnom zbog ratova – ali ne rata protiv Ukrajine… To su sirijski rat, libijski rat, vojni udari u Sahelu”.

“Živimo u krugu nestabilnosti od Gibraltara do Kavkaza i to se dogodilo prije ukrajinskog rata i nastavit će se nakon ukrajinskog rata. Migracije u Africi nisu uzrokovane ratom protiv Ukrajine. Osnovni uzroci migracija u Africi su nedostatak razvoja, ekonomski rast i loše upravljanje.”