Jordanski kandidat za Oscara nikada nije bio važan u Izraelu sve dok se nije pojavio film pod nazivom Farha. Dugometražni prvijenac Darine J. Sallam razljutio je Izrael zbog uključivanja sekvence u kojoj izraelski vojnici 1948. godine ubijaju palestinsku porodicu, među njima i bebu. Izraelska vlada je već započela proceduru za povlačenje subvencija jedinom kinu koji je film prikazivao u zemlji (Al Saraya, arapski teatar u gradu Yaffa), a nekoliko Izraelaca oglasilo se na društvenim mrežama kazavši da su otkazali svoju pretplatu na Netflix jer ga je ta platforma uključila u svoj katalog.

Igrani film govori o palestinskoj tinejdžerki koju je otac zaključao u sobu kako bi je zaštitio kada je počeo prvi arapsko-izraelski rat. Kroz pukotinu ona vidi masakr svoje porodice. Priča je inspirirana stvarnim događajima. Tačnije, priča koju je jedna palestinska izbjeglica u Siriji ispričala svojoj majci, kako objašnjava rediteljka.

Film, snimljen u Jordanu u švedskoj koprodukciji, prikazan je prošle godine na Međunarodnom festivalu u Torontu i bi9o je na brojnim festivalima, Polemika je, međutim, izbila tek ovih dana, kada se doznalo da će se prikazivati u Izraelu te da će biti dio Netflixovog kataloga.

Tadašnji minjstar finansija Avigdor Lieberman najavio je početak postupka za povlačenje subvencija Al Sarayi zbog filma "punog poticanja na nasilje, neistina i laži protiv izraelskih vojnika". I smatrao je "ludim što Netflix odlučuje prikazati film čija je jedina svrha stvoriti izgovor i poticati protiv izraelskih vojnika".

"Kleveta izraelskih vojnika i snaga sigurnosti koji danonoćno rade na odbrani i zaštiti svih svojih građana i stanovnika nema mjesta", rekao je Lieberman, koji se spremao napustiti ministarsku dužnost nakon izborne pobjede Benjamina Netanyahua koji stvara najdesniju koaliciju u historiji Izraela. Btsalmo, ultranacionalistička nevladina organizacija, tražila je od vlasti zabranu prikazivanja.

Bitka se vodi i na drugim frontovima. Jedan je pretplata na Netflix. Nekoliko Izraelaca objavilo je na mrežama da su odjavili pretplatu zbog uključivanja Farhe. Među njima i manekenka Natali Dadon, uz poruku: “Vrijednosti ispred luksuza!”.

Drugi je front poznata internetska filmska arhiva IMDb, jedna od najvažnijih stranica u svijetu filma u kojoj je Farhin rezultat sa 7,2 u samo nekoliko sati prešao na 5,8 na dan premijere na Netflixu. Pro-palestinski aktivisti na mrežama povezivali su pad s koordiniranim djelovanjem botova. Kasnije je film zaradio ocjenu 8,6, a pregled ocjena pokazao je koliko je kinematografska kvaliteta malo uticala na ocjenu.

Rediteljka i producentice objavile su zajedničku izjavu kao odgovor na "agresivne napade" na film. Naglasile će ustrajati u svom cilju "širenja filma i priče koju on govori“ javnosti diljem svijeta. “Ovi pokušaji da se ušutkaju naši glasovi kao arapskih/semitskih i filmskih rediteljica kako bi nas dehumanizirali i spriječili da pričamo svoje priče, naše naracije i našu istinu protive se slobodi izražavanja. Film postoji, mi postojimo i neće nas ušutkati.“

Kontroverza pokazuje kako, gotovo 75 godina kasnije, temeljna rana Izraela još uvijek krvari. Narativ o onome što se dogodilo 1948. temeljito dijeli Izraelce i Palestince. Za prve je to bila godina kada su Jevreji konačno stvorili svoju državu, nedugo nakon Holokausta i nakon stoljeća progona i antisemitizma.

Arapske zemlje pokušale su to spriječiti pokretanjem rata, ali su ga izgubile. Za Palestince je to Nakba (katastrofa), plan etničkog čišćenja koji su godinu dana ranije pokrenule jevrejske milicije u kojem je oko dvije trećine palestinskog stanovništva (oko 700.000 ljudi) pobjeglo ili protjerano iz svojih domova. Danas oni i njihovi potomci broje milione izbjeglica, uglavnom u Gazi, Zapadnoj obali, Jordanu, Siriji i Libanu.

Igrani film, snimljen na arapskom, neće biti titlovan na hebrejski. Niti većina pretplatnika Netflixa u Izraelu nema mogućnost gledati ga. To će moći učiniti samo oni koji konfiguriraju sučelje platforme na engleskom ili arapskom.