Jordan je zatražio od Izraela da razmotri produženje sporazuma o razmjeni vode za energiju za još jednu godinu, usred rastućih tenzija između dvije zemlje zbog rata u Gazi.

Izraelski mediji navode da će izraelska vlada obaviti konsultacije da vidi da li će sporazum, za koji se očekuje da ističe krajem maja ove godine, biti produžen.

"Izrael još nije pozitivno odgovorio na zahtjev, u kontekstu postojećih tenzija zbog rata u Gazi", izvijestio je Kan.

Izraelsko ministarstvo energetike navodno razmatra da ne produži sporazum zbog odnosa Amana prema Tel Avivu u kontekstu rata u Gazi.

U zamjenu za produženje sporazuma, Izrael je navodno zatražio od Jordana da ublaži kritike od strane jordanskih zvaničnika.

"Izrael je također prenio poruku u kojoj se naglašava važnost vraćanja odnosa između dvije zemlje u prethodno stanje i vraćanja ambasadora dviju zemalja u Aman i Tel Aviv", dodao je Kan.

Kao dio mirovnog sporazuma između dvije zemlje iz 1994. godine, Izrael je bio dužan Jordanu osigurati 55 miliona kubnih metara vode godišnje, za tri centa po kubnom metru. 2010. godišnja izdvajanja povećana je za dodatnih 10 miliona kubnih metara po 40 centi po kubnom metru.

Nedostatak vode ozbiljan je problem za Jordan i bio je korijen velikog bijesa usmjerenog na kraljevsku porodicu i vladu dugi niz godina.

U sporazumu iz jula 2021. - koji proizlazi iz mirovnog sporazuma iz 1994. - Jordan je trebao izgraditi 600 megavata solarne energije koja bi se izvozila u Izrael. Zauzvrat, Izrael bi Jordanu osigurao 200 miliona kubnih metara desalinizirane vode.

Ali u novembru 2023., jordanski ministar vanjskih poslova rekao je da njegova zemlja neće ratifikovati sporazum zbog, kako je rekao, izraelskog "barbarstva" u Gazi.

Uprkos diplomatskim odnosima, odnosi su se dramatično pogoršali od početka ofanzive na Gazu, u kojoj je Izrael ubio preko 30.500 ljudi za oko pet mjeseci, uglavnom civila.

Zavisnost Jordana od Izraela u opskrbi vode pokazuje višeslojevitost odnosa u regiji koji se dodatno zakomplikuju u ratnim okolnostima.