Kada se ispituje historija judaizma i kršćanstva u srednjem vijeku, vidljivo je da su postojale značajne napetosti između kršćana i jevrejskog naroda. Kroz stoljeća te su napetosti trajale, osobito na srednjovjekovnom Zapadu, gdje su utjecaj papinstva i inkvizicije pogoršali sukob.

Ako se usredotočimo na razloge napetosti između Jevreja i kršćana, ističe se nekoliko ključnih tema:

Prvo, među kršćanima je bilo rašireno uvjerenje da su Jevreji odgovorni za raspeće i smrt Isusa Krista, proroka koji je donio njihovu božansku religiju nakon judaizma.

Drugo, Jevreji su često bili povezani s lihvarstvom i kamatama. S obzirom na historijski nedostatak stalnih naselja u gradovima i njihovu podložnost egzilu ili marginalizaciji, Jevreji su obično držali pokretnu imovinu i gotovinu. To je olakšalo njihovu upletenost u lihvarstvo i kamatu, zbog čega su ih kršćani doživljavali kao izrabljivače.

Treće, "krvna kleveta" odnosi se na srednjovjekovnu tvrdnju da su Jevreji ubijali kršćane - osobito kršćansku djecu - kako bi njihovu krv upotrijebili u ritualne svrhe, kao što je pečenje pashalne matze (beskvasnog kruha). Iako je integritet ovog uvjerenja dvojben, ponovno je isplivalo na površinu ranije ove godine kada je otkriven skriveni tunel ispod njujorške sinagoge, koji se navodno koristio u zločeste svrhe trgovine ljudima. Glasine na društvenim mrežama postale su viralne, tvrdeći da su također pronađeni krvlju natopljeni madraci i dječja kolica, što je odjek ove drevne zavjere.

U srednjem vijeku kršćani su vjerovali da Jevreji šire klice, osobito tokom epidemija kuge. Kako su Jevreji migrirali s jednog mjesta na drugo, doživljavani su kao prijenosnici kuge između gradova.

Osim toga, vjerovalo se da Jevreji šire ne samo fizičke bolesti, već i sve materijalne i duhovne bolesti u društvu. Kao rezultat toga, kršćani su Jevreje često smatrali polu-ljudima, polu-životinjama.

Ova marginalizacija i isključenost pridonijeli su masakru Adolfa Hitlera nad Jevrejima, čija se istinitost sada dovodi u pitanje. Nedavne glasine sugeriraju da su nacisti bili najveći pobornici uspostave jevrejske države i željeli su da se Jevreji presele u Palestinu.

Jevreji su kroz historiju bili izloženi marginalizaciji i progonu od strane kršćana, što ih je navelo da poduzmu značajne mjere kako bi spriječili ponavljanje takve situacije.

U tim akcijama prednjače ekonomske mjere. Jevreji su uspostavili izvanredan finansijski monopol diljem svijeta. Osim toga, cionistički Jevreji stvorili su medijski monopol, što je dugo vremena otežavalo kritiziranje judaizma, cionizma ili Izraela sve do uspona društvenih medija.

Čak i danas, kada se tekst koji kritizira cionizam ili Izrael pojavi na platformama poput Twittera ili Facebooka, brzo se cenzurira, naglašavajući razmjere ovog jevrejskog monopola nad kršćanima.

Više zabrinjava monopol nad upravljanjem. U Sjedinjenim Državama cionistički Jevreji imaju značajan utjecaj u svim fazama vlasti, od izbora predsjednika do izbora članova Zastupničkog doma i Kongresa.

Utjecaj Američko-izraelskog odbora za javne poslove (AIPAC) proteže se na izbor svakog pojedinog člana u svakom gradu, finansira i lobira za njih, dok izabrani dužnosnici, učinkovito kontrolirani, neumorno rade za njih.

Globalnom kršćanskom populacijom, koja se broji u milijardama, dominira mnogo manja jevrejska populacija od oko 50 miliona diljem svijeta. Današnji kršćani izgledaju bespomoćni protiv judaizma i cionizma, izgleda kao da su se potpuno predali. Zamislivo je da bi čak mogli masovno napustiti kršćanstvo u korist judaizma.

Svjetski cionizam i Jevreji su na rubu paljenja rizične situacije. Kroz povijest je u kršćanskim zemljama i gradovima postojala duboko ukorijenjena mržnja prema Jevrejima. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i cionizam trenutno raspiruju te vatre.

Nedavno se vodila online rasprava između mladih u SAD-u i Evropi oko fraze "Krist je kralj". Platforme društvenih medija zabranile su ovu frazu, a Zastupnički dom u SAD-u zabranio je korištenje izraza "Jevreji su ubili Isusa Krista" usred protesta u kampusu.

U tom kontekstu moglo bi se tvrditi da su Jevreji dva puta "ubili" Isusa: prvo, uzrokujući njegovu smrt tokom raspeća i pobunom protiv Rimljana, a sada, opsjedajući sve kršćanske zemlje, države, intelektualce, medijske organizacije i vlade.

İhsan Aktaş je predsjednik uprave istraživačke kompanije GENAR. Akademik je na Odsjeku za komunikacije na Univerzitetu Medipol u Istanbulu; ovaj je komentar napisao za Daily Sabah.