Bivša je njemačka kancelarka Angela Merkel ranije izjavila: Islam je dio Njemačke. U toj zemlji živi više od pet miliona muslimana, islam se uči i u bavarskim školama, pa ne čudi da je tako oko 2800 džamija. Često postaju središte kontroverzi, pogotovo kada se njihovi visoki minareti pojave u gradskom pejzažu. Njemački su građevinski propisi isti kao i za crkve ili sinagoge, ali mnogo toga ovisi i o općinskim propisima.

Između ostalih, u takvim slučajevima posreduje 44-godišnji Hussein Hamdan. Kao doktor islamskih i vjerskih nauka prvi je njemački savjetnik za islamska pitanja. U tom svojstvu rješava potencijalne sukobe između muslimanskih zajednica i lokalnih vlasti. Posljednjih osam godina radio je u pokrajini Baden-Württemberg.

"Drugog juna 2015. jedan administrativni ured me je zamolio da procijenim sufijsko udruženje", prisjeća se svog prvog zadatka. U Njemačkoj postoji samo nekoliko sufijskih zajednica a učenjak je tada uspio smiriti nervozu među domaćim političarima.

Hamdan je u početku bio nositelj projekta usmjerenog na integraciju mladih muslimana, a uz podršku Fondacije Robert Bosch bio je na raspolaganju kao savjetnik općinskim vlastima i donositeljima odluka. Isto tako, savjetuje lokalne zajednice koje nisu sigurne u vosinu minareta prilikom izdavanja građevinskih dozvola. 

Hamdan je od 2012. zaposlen u Katoličkoj crkvi. Prvi je musliman na Akademiji biskupije Rottenburg-Stuttgart. Broj muslimana u Baden-Württembergu, pokrajini od 11 miliona stanovnika, može se procijeniti na oko 800.000. Prve džamije u pokrajini izgrađene su devedesetih godina.

On informira muslimanske zajednice o tome kako funkcioniraju procedure lokalne uprave i kome se mogu obratiti za pomoć.

Gotovo 500 lokalnih zajednica u Baden-Württembergu dosad je koristilo njegove usluge savjetovanja. Ponekad razgovor traje jedan ili dva sata, u drugim slučajevima mogu biti potrebna dva ili tri sastanka da se stavovi približe. Hamdan ne izlazi s gotovim rješenjima, već iznosi “prijedloge djelovanja”.

On obavještava lokalne vlasti o aktivnostima ekstremističkih islamskih skupina koje promatraju njemačke vlasti za zaštitu ustava, ali istovremeno upozorava na generaliziranje. Zajednice se čak mogu razlikovati od grada do grada, ističe Hamdan, koji preporučuje da se predstavnici lokalnih vlasti i džamija češće sastaju radi razmjene mišljenja. „Preduslov za to je zajedničko jelo, zajedničko pijenje kahve, zajedničko slavlje“, pri čemu se mogu razjasniti nesuglasice oko zajedničkog života.