Sinoćnji sastanak predstavnika Općinskog odbora NiP Centar kojeg je predvodio Jasmin Ademović i kandidata DF-a za načelnika Općine Centar Dennisa Gratza doveo je do eskalacije dugo tinjajućeg sukoba unutar struktura NiP-a, frakcija koje predvode Kemal Ademović i Aljoša Čampara.

Čampara i Kemal Ademović od ranije vode bitku za kontrolu sigurnosnog sektora, u kojoj je pobjedu odnio Kemal Ademović jer je uspio preko sebi bliskih stranačkih struktura smijeniti komesara MUP-a Kantona Nusreta Selimovića, ali i progurati Enesa Karića za direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, analizira portal Istraga.

Sukob se sada prelio i na pitanje podrške kandidatima za načelničke funkcije u općinama Kantona Sarajevo.

Dok Čampara podržava Srđana Mandića u nastojanju da obnovi mandat za načelnika Općine Centar i kandidatkinju SDP-a za načelnicu Općine Novo Sarajevo Benjaminu Karić, Kemal Ademović stoji na suprotnoj strani.

Lider stranke, Elmedin Konaković, dugo je balansirao između njih dvojice u nastojanju da smiri tenzije i spriječi rasulo unutar stranke, ali je u konačnici stao uz Čamparu, a što je još jednom potvrdio sastanak održan u prostorijama OO NiP Centar.

Uprkos suprotnom stavu lidera stranke, OO NiP Centar ne želi dati podršku Mandiću, a što je bio i povod sastanka s Gratzom jer OO NiP Centar još uvijek nije odlučio kome će dati podršku za načelničku funkciju.

 

 

Konaković je po saznanju o održavanju sastanka na isti poslao Mirzu Konakovića, svog rođaka i kandidata NiP-a za Općinsko vijeće Centar na predstojećim lokalnim izborima, koji je prema informacijama do kojih je došla Istraga idiličnu atmosferu narušio pitanjem upućenim Gratzu, a koji se nalazio u pratnji predsjednika Kantonalnog odbora DF-a Albina Zuhrića.

“Pustite vi lokal. Recite mi da li smatrate da je naš predsjednik narko diler?”, upitao je Mirza Konaković.

Jasmin Ademović se brzo snašao rekavši da takvo pitanje nije postavljeno nijednom drugom kandidatu s kojim je OO NiP Centar obavio razgovor te da nije uredu da na njega odgovara Gratz.

Po okončanju sastanka Mirza Konaković je nastavio u istom tonu rekavši se nije želio biti prisutan tokom grupnog fotografisanja predstavnika dvije stranke, da bi nedugo zatim kritikovao Albina Zuhrića zbog toga što je u julu ove godine napisao da je Elmedin Konaković branio narko kartel i HDZ.

“Sinoć nam je u prostorijama NiP Centar, pored Denisa Gratza, kandidata načelnika Centar bio i ovaj čovjek. On uživo šuti, nema izgrađen vokabular, provokativno se smješka, ali ne progovora. Jedan je od najneaktivnijih kantonalnih zastupnika. Na mrežama ovako nastupa. Ujeda bez pardona i skrupula”, napisao je Mirza Konaković.

Međutim, iz posljednje rečenice koju je napisao na svom Facebook profilu čini se da prva meta nije bio Zuhrić, već stranačke kolege.

“U toku dana ćemo detaljnije o njima, a Boga mi i o nama”, napisao je Mirza Konaković.

 

 

Odmah po okončanju sastanka oglasio se OO NiP Centar koji nije spomenuo incident, ali je jasno naznačio da neće dati podršku Srđanu Mandiću.

“Kao što je odranije poznato Narod i pravda Centar nije dao podršku Srđanu Mandiću u namjerama da obnovi mandat gdje je istaknuto da će prije objave zvanične podrške obaviti razgovore sa svim ostalim kandidatima. S obzirom da su objavljeni razgovori sa sva četiri kandidata, Općinska organizacija Narod i pravda će poštujući Statut na odgovarajućim organima stranke donijeti odluku koji od kandidata sa kojima su obavljeni razgovori će dobiti podršku Naroda i pravde Centar”, saopćeno je iz Općinskog odbora NiP Centar.

Gotovo istovremeno, Aljoša Čampara je objavio zajedničku fotografiju sa Srđanom Mandićem poručivši da je Mandić izbor njega i njegovih prijatelja.

“Mi smo odlučili – Srki”, objavio je Čampara.

Tu nije bio kraj, ubrzo se oglasio i Elmedin Konaković.

“Došao Gratz u narko nartel po glasove. Ne gadi mu se. NiP je narko kartel, al’ glasovi ne smetaju”, napisao je lider NiP-a.

Sudeći po sve onome što se sinoć dešavalo predstojeći lokalni izbori za NiP predstavljaju prvenstvenu borbu za pozicioniranje unutar stranačkih struktura, što na momente ostavlja dojam u javnosti da je stranka na ivici raskola.