Dok u Rusiji i svijetu jačaju glasine da je Vladimir Putin bolestan i da je bio podvrgnut operativnom zahvatu, službena verzija iz Kremlja ostaje ista: predsjednik Rusije je u vrhunskoj formi. No, novinari i stručnjaci usmjeravaju pažnju na niz detalja koji bacaju sumnju na ovu verziju.

Glasine o zdravlju Vladimira Putina u Rusiji se sve više opisuju kao "nade" njegovih neprijatelja. Službena verzija uvijek glasi da su sve glasine apsolutno lažne i da je Putin dobro kao i uvijek.

Tako je demantirana i posljednja glasina, ona o nedavnoj operaciji raka. Navodno su liječnici, medicinske sestre i operacijska sala na tajnom mjestu bili danima u stanju pripravnosti da ih se iskoristi u vrlo kratkom roku. Na mreži mogu se čuti razni detalji, jedan od njih je da je iznimno delikatna intervencija izvedena tokom noći kako bi se izazvalo što manje sumnje.

U prilog tezi o raku ili o uznapredovaloj leukemiji idu i istraživanja novinara koji su upoređivali kretanje ruskog čelnika i kretanja poznatih ruskih zdravstvenih radnika. U desetinama slučajeva došlo se do saznanja da su hematolozi i neurohirurzi bili u isto vrijeme i na istom mjestu gdje se nalazio Putin.

Nedavno je i američki časopis objavio da je dobio snimku razgovora između ruskog oligarha i nekih zapadnih kolega tokom koje je oligarh navodno tvrdio da je ruski predsjednik teško bolestan. Svemu se tome pridodaju i zapažanja stručnjaka koji bilježe navodnu krutost Putinovih pokreta, povećanje tjelesne težine i oticanje lica, sve znakove koji su kompatibilni s bolestima koje mu se pripisuju.

Devetog maja Putin je bio jedini visoki ruski zvaničnik koji je sjedio na centralnoj tribini tokom parade i imao pokrivač na nogama, unatoč tome što je temperatura u Moskvi bila samo devet stepeni. Međutim, nedugo nakon toga, vođa je sišao s tribine i pridružio se potomcima vojnika koji su sudjelovali u Drugom svjetskom ratu u paradiranju s takozvanim besmrtnim pukom, držeći fotografiju svog oca, u specijalnim jedinicama NKVD-a.

Početkom ove sedmkice učestvovao je na sastanku Organizacije kolektivne sigurnosti u kojoj su čelnici njemu prijateljskih zemalja, od neizbježnog Bjelorusa Aleksandra Lukašenka, do Armenije i Kirgizije.

Ali rak nije jedina bolest koja se ovih dana pripisuje šefu Kremlja. Njegov način hoda pomicanjem ruku naprijed-natrag ("kaubojski") moglo bi biti posljedica drugih bolesti, kao što su Parkinsonova ili Aspergerova bolest, autistički poremećaj koji bi mogao uticati na sve njegove odluke.

Potvrdu Parkinsonove bolesti pristalice ove teorije vidjeli su na nedavnom sastanku s ruskim ministrom odbrane Šojguom, tokom kojeg se Putin desnom rukom držao za sto. I ranije je svaki njegov izostanak iz javnosti pripisivan teškim bolestima: prvi put 2012. pa onda i 2012.

Gotovo je sigurno da je Putin zadobio ozljedu leđa nakon pada s konja, a potom se stanje pogoršalo ozljedom na hokejaškom terenu. Nakon toga je bio podvrgnut operaciji kičme. Putin je oduvijek želio čuvati svoje zdravlje kao najveću tajnu. Iz izjava njegovog liječnika Mironova prije deset godina znamo da je ljubitelj alternativnih tretmana, "naturopatskih metoda".

Izvori iz ruskih medija tvrde da je često posezao za dozama jelenske krvi koja bi, prema pseudostručnjacima, na njega ostavljala "čudesan učinak".