Nekoliko dana u bh. javnosti pojavljuju se informacije kako će visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nametnuti pojedine odredbe Izbornog zakona BiH i na taj način udovoljiti zahtjevima Hrvatske demokratske zajednice BiH.

"Prvi pravac podrazumijeva nametanje tzv. 'tehničkih' pitanja u Izborni zakon, dok drugi pravac vodi ka ispunjavanju HDZ-ovog zahtjeva koji se odnosi na izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH", prenosi Faktor.

Da se nešto opasno "kuha", potvrdio je i državni zastupnik Saša Magazinović.

"Učestali pozivi iz različitih međunarodnih krugova. Tačno je sve što se pojavilo u medijima. Visoki predstavnik se konsultuje o namjeri da izađe ususret HDZ-u izmjenama koje se odnose na formiranje vlasti. Vrijednosno potpuno pogrešno. Uvođenje nove diskriminacije na pomolu", napisao je Magazinović na Twitteru.

Žestoko je reagirao i član Predsjedništva BiH Željko Komšić poručivši da "građani neće prihvatiti etničke podjele, Schmidt treba dobro razmisliti".

Podsjetimo, HDZ i njegov čelnik Dragan Čović insistiraju na "legitimnom predstavljanju" i "konstitutivnosti naroda", praktično je to jedna vrsta ultimatuma. Ukoliko se na njega ne pristane, iz Čovićeve nevladine organizacije Hrvatski narodni sabor najavljuju "hrvatsku samoupravu", "događanje naroda", "treći entitet"... Pa i hrvatski predsjednik Zoran Milanović je najavio antiustavne poteze.

"Hrvati će proglasiti nezavisnost u BiH. Doći će EUFOR. Na to upozoravam. Nije moguće da HDZ o tome ništa ne misli. Čelni ljudi Hrvatskog narodnog sabora su za, Dragan Čović nije protiv... Od Čovića ne mogu očekivati više, hvala mu, ja tu radim za njega i njegove", poručio je u maju ove godine Milanović.

Ukoliko OHR ustukne pred Čovićevim ultimatumom, međunarodna zajednica će pogaziti sva demokratska načela koja vrijede na Zapadu.