Šeik Jassim bin Hamad al-Thani (Katar, 1982.) želi kupiti Manchester United. Cifra je vrtoglava: pet milijardi funti za klub koji prolazi kroz duboku institucionalnu i sportsku krizu u posljednjih deset godina. Operacija bi bila skuplja od posla koji je prošle godine obavio konzorcij predvođen Toddom Boehlyjem za kupovinu Chelseaja.

Odmah se nametnulo nekoliko pitanja. Prvo je odakle Jassimu al-Thaniju toliki novac? Iako niko ne sumnja da je njegov džep nedvojbeno dubok, bogatstvo njegovog oca, bivšeg premijera, procijenjeno je prije nekoliko godina na oko 1.2 milijarde eura. To dovodi do drugog pitanja: je li to privatna operacija ili maskira još jedan pokušaj te zemlje, domaćina posljednjeg Svjetskog prvenstva, da utiče na fudbalski biznis?

Nema previše podataka o tome ko je Jassim al-Thani, za sada je veći dio njegovog života misterija. Jedno je od 15 djece Hamada Bin Jassima Bin Jaber al-Thanija, HBJ, premijera Katara između 2007. i 2013., također poznatog investitora i donedavnog vlasnika velikog udjela u robnim kućama El Corte Ingles. Jassim bin Hamad bio je predstavnik svoje porodice u upravnom odboru Credit Suisse nakon što se državni fond Qatar Investment Authority pridružio toj banci, a od 2005. obavlja dužnost predsjednika Qatar Islamic Bank, drugog najvećeg zajmodavca u zemlji.

Otac mu je, zbog brojnih nekretnina u britanskoj prijestolnici, dobio nadimak "čovjek koji je kupio London". Veze između porodice i Ujedinjenog Kraljevstva su ojačale otkako je Katar stekao nezavisnost od Britanaca 1971. HBJ, katarski ministar vanjskih poslova u 1990-ima i 2000-ima i nepopravljivi anglofil, uvijek je ostao blizak s Windsorima. Školovao se na Sundhurst akademiji britanske vojske, gdje će godinama kasnije studirati i njegova djeca, među kojima i Jassim Bin Hamad, i gdje se britanska kraljevska porodica upoznala sa elitama svojih bivših protektorata.

Jassim bin Hamad al-Thani bio je tinejdžer kada je Manchester United Sir Alexa Fergusona dominirao evropskim fudbalom sredinom 1990-ih. Sada je pred njim izazov uvjeriti UEFA-u da njegova velikodušna ponuda nema nikakve veze s Qatar Investment Sportom, državnim fondom koji već upravlja PSG-om, budući da dva kluba u istom vlasništvu ne mogu biti konkurenri.

Osim toga, mora uvjeriti Glazerove, vlasnike Uniteda, da je njegova ponuda bolja od one Jima Ratcliffea, milijardera i vlasnika petrohemijske kompanije Ineos. Njegova ponuda je artikulirana kroz fondaciju Ninety Two, koja aludira na ono što je u Manchester Unitedu poznato kao "klasa 92", grupu domaćih igrača s kojima su osvojili Evropu: David Beckham, Ryan Giggs, Nicky Butt, braća Neville i Paul Scholes. To je način na koji šeik pokušava navijačima Uniteda dokazati da je jedan od njih.