Nakon što je predsjednica Bošnjačkog kulturnog saveza Slovenije Jasminka Dedić u intervjuu za Stav osudila odnos predsjednika Vlade Slovenije Janeza Janše prema Bosni i Hercegovini u pogledu afere “non paper”, te nakon što je istaknula da Slovenija Bošnjacima ne priznaje prava nacionalne manjine, odnosno da su Bošnjaci u Sloveniji na vrlo niskom stupnju kolektivnih prava, desničarski mediji u Sloveniji krenuli su napad na nju.

Dedić je i upozorila u intervjuu da će biti meta napada Janšinih desničarskih medija jer, kako je kazala, “Janša ne trpi kritiku”. Ono što je posebno uvrijedilo slovenske desničare jeste to što je Dedić jasno kazala kakav je odnos Slovenaca prema bošnjačkoj manjini u Sloveniji, koje, iako su rođeni u Sloveniji, i dalje smatraju migrantima. Bošnjaci su, uvijek kada se slovenskim desničarima zbog nečega ne sviđa ono što govore i rade, oni koji se trebaju “vratiti odakle su i došli”.

Iako ni u čemu ne demantiraju navode Jasminke Dedić, “Nova24tv” je objavila tekst o Jasminki Dedić, u kojem im je jedini “argument” da Jasminka radi u Uredu Vlade Republike Slovenije za evropsku kohezijsku politiku i da joj Slovenija “kao migrantici daje sve što je potrebno za dobar život, pa čak i privilegiran status u državnoj službi”, te pitaju: “Možete li zamisliti slovenskog migranta zaposlenog u Vladi BiH koji bi klevetao ovu Vladu u slovenačkim medijima? Vjerovatno teško, gotovo nemoguće.”

Može li se ovo uopće nazvati argumentom? Slovenski mediji dakle na sve argumente o položaju Bošnjaka u Sloveniji i odnosu Vlade Slovenije prema Bosni i Hercegovini odgovaraju napadom na ličnost Jasminke Dedić prikazujući je kao “ljevičarku”, što bi trebalo, po njihovom uvjerenju, značiti da je neprijatelj Slovenije. A ustvari, ona se samo bori za to da Bošnjaci budu priznati kao nacionalna manjina i da imaju jasno definirana prava kao i sve druge nacionalne manjine. /J. S./