Nakon što je Vojin Mijatović, potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) potvrdio da je ˝Osmorka˝ postala ˝Sedmorka˝ te najavio da se hitno kreće u formiranje vlasti na federalnom nivou te nakon medijskih najava da se od strane SDP-a sprema ˝osveta˝, Jasmin Šaljić, zastupnik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) u Skupštini Kantona Sarajevo poručio mu je da su neprihvatljive prijetnje i ultimatumi SDP-a putem medija i preko druga Vojina prema SBiH i Narodnog evropskog saveza (NES).

˝Nemaju nikakvo uporište, nisu realne. Jednostavno nemaju snagu. Beznačajne su! Mi imamo ozbiljno članstvo, rukovodstvo i rezultat. Imamo snagu i popularnog predsjednika stranke koji se u više mandata dokazao kao načelnik u najmnogoljudnijoj općini u Bosni i Hercegovini. Prijetnje imaju svrhu da bi se umirilo članstvo SDP-a jer im je rukovodstvo prokockalo izborni rezultat u domovima naroda PFBiH i PSBiH˝, naveo je Šaljić.

Šaljić dodaje da je SDP svoj kapacitet, najveći u koaliciji, dijelio određenim političkim partijama što bi naš narod rekao ˝i kapom i šakom˝ te da objašnjenja za to duguju svom članstvu.

˝Kola će se slomiti na političkom subjektu za Nove generacije, ispast će oni krivi za rasipanje delegata SDP-a. Javnosti je poznato da imaju samo jednog Zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo. Neće SBiH i NES pretrpjet nikakvu štetu, jer mi imamo ozbiljan rezultat i snagu koja je presudna za formiranje vlasti na nivou Federacije BiH. Parlamentarni smo na svim nivoima. Nije nama SDP-e finansirao kampanju, posudio svoje članstvo, obilazio gradove i sela te dao podršku od svojih birača pa da može da nam prijeti ili da nešto zahtijeva od nas. Ili, ne daj Bože, ucijenjuje. Rezultat je naš, izborni kapacitet je naš! Odluke će biti naše! Nismo nikome ništa dužni˝, poručuje Šaljić.

On je dodao i to da od prijetnji nema ništa, jer je poznato da se iz "prazne ne puca".

˝Ono sto se može dogoditi je da upravo stranka SDP ostane bez ičega. I ako se bude grubo igralo, kako kaže drug Vojin, najvjerovatnije će završiti u dva kantona na ivici za formiranje većine! Stranka za BiH i NES imaju snažan partnerski blok. Snažan i značajan kapacitet kako u domovima naroda tako i u predstavničkim domovima Parlamenta FBiH i Parlamentarne Skupštine BiH, a tu su i kantonalne skupštine˝, naveo je Šaljić i savjetovao političkim partijama koje im prijete putem medija da im se obraćaju s poštovanjem jer imaju samostalni izborni legitimitet.

Ovaj zastupnik u Skupštini KS naglašava i to da će se SBiH voditi interesima naroda i da će voditi računa o svakoj poziciji.

˝Stranka za BiH nije u koaliciji sa tzv. osmorkom - šestorkom- petorkom itd. Stranka za BiH i NES imaju partnerski odnos i djeluju kao zajednički blok u poziciji ili opoziciji u azgovorima vezano za formiranje vlasti. Prije 15 dana zajedno su napustili formiranje vlasti na državnom nivou, jer nije bilo reakcija vezana uz imovinu i neustavni 9. januar˝, pojasnio je.