Promotrimo li izbliza japanski arhipelag, karta postaje beskonačan niz više ili manje malih otoka. Ukupno se ta zemlja sastoji od više od 14.000 otoka. Većina ih je udaljena, s relativno malom površinom. Od marta 2023. Japan je priznao postojanje samo 6800 otoka. Manje od pola. Već tri desetljeća to je bila službena brojka koju je 1989. pripremila japanska obalna straža.

Ali sada je Japanska geoprostorna uprava ponovno izračunala geografiju zemlje koristeći satelitske snimke koje su omogućile definiranje pojedinosti grupa otoka koji su prije smatrani jednom masom. Odnosno, ukupna površina Japana nije se promijenila, već njena distribucija.

Nije da tokom svih ovih godina Japan nije znao da su njegove karte netačne, nego je čekao da kako bi službenim učinio ažuriranja koja su se već pojavljivala na geografskim kartama. I, zapravo, počeo je davati imena stotinama nenaseljenih otoka kako bi potvrdio japanski suverenitet u vrijeme sve učestalijih tvrdnji svojih susjeda. Naime, Kina, Južna Koreja i Tajvan ima teritorijalne zahtjeve za neke od tih otoka.

Za Japan udaljeni otoci predstavljaju i problem i priliku. Unatoč tome što predstavljaju manje od 2% ukupne kopnene površine Japana, udaljeni otoci čine 20% njegove pomorske isključive ekonomske zone. Depopulacija, međutim, sve više otežava pružanje kvalitetnih usluga i komplicira odbranu tako velike teritorije. Vrlo kompliciran izazov za zemlju koja nema regularnu vojsku i ima samo samoodbrambene snage od 250.000 vojnika.