U znak podrške Enisi Klepo (28), koju je prije nekoliko dana na radnom mjestu u hotelu u Jablanici pretukao poslodavac Amir Džafić, ali i pružajući podršku svim ženama žrtvama nasilja, nekoliko bh. udruženja građana najavilo je da u srijedu 9. avgusta od 18 sati organiziraju mirne proteste u Jablanici.

˝Nasilje izvršeno nad jednom ženom, ugrožavanje radničkih prava, zajedno nas je kao društvo zgrozilo i ujedinilo s ciljem zaustavljanja nasilja nad ženama i zaštite radničkih prava, posebno u Jablanici, gdje nažalost nije prvi put da se krše radnička prava. Pozivamo građanke i građane, predstavnike vladinog i nevladinog sektora, predstavnike poslodavaca da nam se pridruže kako bismo zajedno izrazili podršku ženama žrtvama nasilja. Zajedno pošaljimo poruku da nasilje nad ženama nema mjesto u našem društvo, te da nasilni poslodavci trebaju biti kažnjeni u skladu sa zakonom˝, naveli su iz Udruženja žena ˝Nere˝.

U pozivu građanima da prisustvuju i podrže proteste, navodi se da se želi poslati poruka podrške sugrađanki Klepo, a ističu i da će nevladin sektor pratiti razvoj ovog slučaja i da neće stati dok se nasilje ne kazni.

˝Naši ciljevi su jasni, želimo zaustaviti nasilje nad ženama, pružiti podršku onima koji su pretrpjeli nasilje i istaknuti nužnost borbe protiv nasilja kao ozbiljnog problema u našem društvu i pokrenuti sankcije za poslodavce koji ne poštuju radnička prava. Kroz mirne protest, želimo osnažiti glasove žrtava i poslati snažnu poruku da nasilje nad ženom ne može proći nekažnjeno˝, navode ˝iz Nere˝, čije članice organiziraju protest u saradnji sa Udruženjem žena ˝Most˝ Jablanica, Udruženjem ˝Dignitet˝ Mostar, Udruženjem ˝Inicijativa građanki i građana˝ Mostar, Udruženjem žena ˝Univerzum˝ Mostar i Udruženjem ˝Ja bih u EU˝ iz Sarajeva.