Nestanak struje u Pojasu Gaze zbog brutalnih izraelskih napada dodatno pogoršava uvjete za život raseljenih Palestinaca koji su morali napustiti svoje domove i potražiti neko sigurnije utočište, javlja Anadolu.

Palestinski izumitelj Basim Hajj Abu Musab odlučio je da pravi male peći kako bi bar malo pomogao raseljenim Palestincima koji žive u vrlo teškim uvjetima u izbjegličkom kampu Nuseirat u Gazi.

Mnogi Palestinci su morali napustiti ognjišta, a većina njih sada živi u improvizovanim šatorima gdje skoro da nemaju nikakve uslove da sebi skuhaju hranu.

Ipak, Besim se dosjetio da pravi peći na kojima se može kuhati hrana pomoću drva ili uglja.

Zahvaljujući upravo pećnicama koje proizvodi ovaj Palestinac, mnogi stanovnici Gaze sada mogu sebi ispeći hranu i skuhati kafu.

Besim je u razgovoru za agenciju Anadolu kazao da je shvatio da je situacija postala skoro neizdržljiva nakon što je počeo rat te je odlučio da poduzme nešto i pomogne ljudima.

Kako je ispričao, prvo je proizveo peći za svoju porodicu, a onda i za komšije kojima je poklonio peći kako bi im pomogao u teškim ratnim uvjetima.

Istakao je da je tražio različita rješenja, jer su resursi kao što su plin i struja poskupljivali u ratnim uvjetima, dodajući da je ipak uspio napraviti peći koje ne troše mnogo drva i uglja.

"Bez obzira na ove uvjete, mi ćemo nastaviti živjeti, proizvodit ćemo, nećemo napustiti naše mjesto, nećemo napustiti Gazu", poručuje ovaj Palestinac.