Sastavni dio tromjesečne agresije Izraela na Gazu su sistemske pljačke od strane pripadnika IDF-a o čemu svjedoče desetine izvještaja palestinskih stanovnika o otuđivanju gotovine, zlata, laptopa i mobilnih telefona. Procijenjena vrijednost ukradenih dobara je na oko 25 miliona dolara.

Vrijedne lične stvari, uključujući novac i drugu imovinu, zaplijenili su izraelski vojnici na kontrolnim punktovima. Istovremeno, kuće, prodavnice, fabrike i firme Palestinaca koji su bili prisiljeni na bijeg su opljačkani, prema izvještajima terenskih istraživača iz palestinskih grupa za ljudska prava.

“Vrijednost onoga što je prijavljeno da je opljačkano ukazuje na široko rasprostranjenu praksu”, rekao je za The New Arab Tahseen Elayyan, pravni istraživač u organizaciji za ljudska prava Al-Haq sa sjedištem u Ramallahu.

Izraelske okupacione vlasti ovu otimačinu opravdavaju pod izgovorom da novac pripada Hamasu.

Osim što je otpočela brutalni zračni i kopneni napad na blokiranu enklavu od oktobra, izraelska vojska se bavila zlonamjernim aktivnostima - od racija u stambenim područjima i vandalskog uništavanja privatnih kuća do pljačke poduzeća i civilne imovine.

Euro-Med Human Rights Monitor izvijestio je krajem decembra o nekoliko slučajeva u kojima su izraelske trupe učestvovale ili svjedočile namjernoj krađi imovine i novca od palestinskih civila, uključujući predmete poput kompjutera, nakita i velike količine gotovine.

“Dokumentirali smo desetine slučajeva pljačke,” rekao je za The New Arab Maha Hussaini, iz Euro-Med Human Rights Monitoru i palestinski novinar sa sjedištem u Gazi. “Mnogi stanovnici su prijavili da su izraelski vojnici uzeli njihove stvari, drugi su vidjeli njihove stvari sa izraelskim vojnicima na TikToku.”

Dokumentovani incidenti ukazuju na to da takvi zločini mogu ukazivati ​​na namjerno uništavanje imovine, krađu ličnih stvari, te pljačku i paljenje domova kao dio "sistematske strategije" koja je jasno zasnovana na kolektivnom kažnjavanju palestinskog stanovništva, navodi grupa za praćenje.

Grupe za ljudska prava koje djeluju u Gazi dokumentovale su ova krivična djela na osnovu informacija iz prve ruke i svjedočenja prikupljenih od žrtava, porodica i/ili očevidaca.

Među Palestincima koje navodi Opservatorij za ljudska prava, Thabet Salim je rekao da su izraelski vojnici upali u njegovu kuću na jugu grada Gaze, oteli njega i njegova dva sina, a zatim ukrali svo zlato i gotovinu koja je bila u njegovoj imovini.

Druga stanovnica, Umm Muhammad Gharbiyya, rekla je grupi da su izraelski vojnici nasilno oduzeli njen nakit nakon što su nasilno provalili u njenu porodičnu kuću u istočnom dijelu grada Gaze i uhapsili njenog muža i najstarijeg sina.

Hussein Al-Tanani, stanovnik sa sjevera grada Gaze koji se sa svojom porodicom sklonio od izraelskih napada u obližnju školu UN-a, rekao je da su mu kompjuter i velike sume novca ukradeni nakon što su vojnici upali u njegovu kuću.

Dodajući dodatne dokaze takvim svjedočenjima, izraelski vojnici su u više navrata snimali sebe kako čine zločine, objavljujući video snimke na platformama društvenih medija, a često se hvale svojim postupcima.

Hussaini je primijetio da su vojnici koji snimaju sebe kako pljačkaju civilnu imovinu bila "izraelska praksa" od početka kopnene invazije. „Čini se da je to praksa vođena željom za osvetom civilnom stanovništvu“, napomenula je ona.

U jednom video klipu pojavio se izraelski vojnik kako pokazuje ukradenu srebrnu ogrlicu iz Gaze da bi je poklonio svojoj djevojci.

U drugom incidentu, palestinski muzičar Hamada Nasrallah rekao je da je bio šokiran kada je u TikTok video snimku otkrio da je izraelski vojnik ukrao i da svira njegovu gitaru na ruševinama njegove uništene kuće u sjevernoj Gazi.

Gitaru je poklonio njegov otac koji je umro nakon izraelskog napada na Gazu 2014. godine. “Zar nije dovoljno što nam oduzimaju najmilije, naše domove, naše porodice, pa čak i našu muziku i uspomene? Gdje prestaje nepravda?!” napisao je u objavi na Instagramu.

Drugi video snimci pokazuju kako izraelski vojnici razbijaju i rugaju se stvarima za prodaju u radnji u Gazi, kradu iz sefa u privatnoj kući, pa čak i kradu tepih.

“Izraelski vojnici koji snimaju sebe dok vrše pljačku i raduju se uništavanju i ubijanju Palestinaca sastavni su dio dokaza koji pokazuju namjeru uništavanja”, rekao je Al-Haqov istraživač Elayyan.

Kao dodatni dokaz pljačke, jedna Izraelka je u decembru podijelila objavu na popularnoj Facebook grupi sa fotografijom proizvoda za šminkanje koje je iz trgovina u Gazi zaplijenio njen dečko, izraelski vojnik.

U međuvremenu, Palestinka u izbjegličkom kampu Nuseirat ispričala je u januaru kako su izraelski vojnici oteli nju i njenu kćer iz njihove kuće, svukli ih do gola i ukrali im 10.000 šekela (oko 2.640 dolara), zlato i mobilne telefone.

List na hebrejskom jeziku Yedioth Ahronoth priznao je neke od ovih zločina, objavljujući izvještaje o takozvanoj “jedinici za pljačku” u tehnološkoj i logističkoj grani izraelske vojske. Potvrđeno je da je, otkako je počeo kopneni upad u Gazu, izraelska vojska zaplijenila sume novca veće od pet miliona šekela (otprilike 1.320.000 dolara). Izraelski dnevnik opisao je takve radnje kao "sistematsku krađu novca stanovnika Gaze".

Krajem novembra, izraelska štampa je također izvještavala o konfiskaciji ogromnih količina sredstava tokom kopnenih operacija u Pojasu Gaze, koja su prebačena u odjel za finansije Ministarstva odbrane radi deponovanja u državnu blagajnu.

Izraelske vlasti nisu komentarisale ove optužbe.

Uništenje Gaze

Izraelska vojska je do sada dala samo jednu izjavu u decembru kao odgovor na video zapise i fotografije izraelskih vojnika koji se ponašaju na pogrdan način, obećavajući da će poduzeti mjere u, kako je rekla, nekoliko izolovanih slučajeva.

"U svakom slučaju koji nije u skladu s vrijednostima IDF-a, biće preduzeti komandni i disciplinski koraci," rekao je portparol izraelske vojske Daniel Hagari.

"U svakoj izraelskoj vojnoj operaciji imamo palestinske izvještaje o izraelskom vandalizmu, okrutnosti, pljački i slično", rekao je za TNA Laleh Khalili, akademik i istraživač na Univerzitetu Exeter koji je istraživao izraelske vojne aktivnosti.

Ona je naglasila dugogodišnju nekažnjivost koju uživa izraelska vojska dok se bavi takvim nezakonitim aktivnostima. “Ova vojska djeluje na najpodle načine jer znaju da ništa što urade neće imati bilo kakve negativne posljedice bilo koje vrste za njih”, dodao je Khalili.

Praksa pljačke izraelskih vojnika nije nova. Tokom prethodnih vojnih ofanziva u pojasu Gaze između 2008. i 2021. godine dokumentirano je nekoliko slučajeva krađe od palestinskih pojedinaca i domova. U jednom incidentu, elitni izraelski vojnik je priznao da je ukrao kreditnu karticu iz kuće u sjevernoj Gazi tokom operacije Liveno olovo i kasnije podigao 1.600 NIS (405 dolara) u Izraelu.

Slični slučajevi zabilježeni su i na okupiranoj Zapadnoj obali. Tokom kampanje masovnih hapšenja 2014. godine, Palestinci su prijavili brojne slučajeve pljačke od strane izraelske vojske i policije koji su svakodnevno vršili racije na domove, dobrotvorne ustanove i poduzeća, krađu gotovine i imovine procijenjene vrijednosti od 3 miliona dolara, prema podacima Euro-Med Monitoru.

Zabrana krađe imovine je dobro uspostavljen princip u međunarodnom pravu. Pljačka je zabranjena članom 33. Četvrte Ženevske konvencije i predstavlja ratni zločin u međunarodnim i nemeđunarodnim oružanim sukobima prema Rimskom statutu Međunarodnog krivičnog suda.