Premijer Naftali Bennett navodno je u Moskvi radi razgovora s Vladimirom Putinom, saopćio je Kremlj u subotu.

Bilo je oprečnih izvještaja koji sugeriraju da je Benet ili na putu za Rusiju ili je već stigao i trenutno vodi razgovore s Putinom.

Benet je donio "neobičnu" odluku da odleti tokom Šabata na sastanak s ruskim predsjednikom, potvrdili su izraelski izvori za N12.

Sastanak se održava u trenutku kada Izrael pokušava izbalansirati važnost nacionalne sigurnosti, odnosno koordinacije s Rusijom prije zračnih napada na iranske ciljeve u Siriji, gdje je ruska vojska dominantna snaga, s najjačim strateškim savezom Izraela sa SAD-om i podrškom demokratiji i međunarodnom poretku.

Izrael je osudio rusku invaziju na Ukrajinu preko ministra vanjskih poslova Yaira Lapida i glasanja u Generalnoj skupštini UN-a, ali Bennett je bio suzdržan da kaže bilo šta o Rusiji. U svojim nedavnim izjavama izrazio je podršku ukrajinskom narodu i pozvao na pregovore.

Benet je dva puta razgovarao s Putinom i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim otkako je Rusija napala Ukrajinu. Zelensky je zamolio Bennetta da pokuša posredovati između strana.

S Bennettom je u posjetu došao i ministar građevinarstva Ze'ev Elkin, koji je više od decenije prevodio izraelskim premijerima na sastancima s Putinom. Ministar je rođen u Harkovu i ima brata u Ukrajini, a navodno mu je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski bio ponudio mjesto u vladi nakon što je izabran 2019. godine.

(Izvor: Jerusalem Post)