Rano jutros izraelske su snage pokrenule vojnu operaciju unutar najveće bolnice u Gazi, Al Shifa. Vojnici su ušli u neke od njenih objekata, a izvori iz bolnice tvrde da su se čule eksplozije i pucnjevi. Izraelci tvrde da Hamas bolnicu koristi kao komandni centar i skladište oružja.

U jeku izraelske kopnene ofanzive i bombardiranja, svi zdravstveni centri u sjevernoj Gazi, gdje se nalazi većina zdravstvene infrastrukture, prestali su s radom, osim Al Ahlija, gdje ima 500 pacijenata. "Oni nisu u funkciji zbog nedostatka struje, medicinskih potrepština, kisika, hrane i vode, uz granatiranje", javljeno je iz UN-ovog Ureda za koordinaciju humanitarne pomoći.

 

Situacija u bolnici Al Shifa je najozbiljnija. Prema riječima direktora centra, Mohamada Abu Salmiye, sedam prijevremeno rođenih beba je umrlo zbog nedostatka struje a životio njih još 30 su u opasnosti. Stanovnici Gaze bili su prisiljeni iskopati masovnu grobnicu u blizini kompleksa kako bi pokopali desetke leševa u raspadanju.

Izraelska vojska tvrdi da je zauzela sjedište Hamasove vlade u Gazi, parlament i nekoliko sjedišta milicije. Izraelske odbrambene snage potvrdile su rano jutros da provode "preciznu i ciljanu" operaciju protiv Hamasa u bolnici Al Shifa u Gazi, najvećoj u Pojasu. Ondje je primljeno oko 1500 pacijenata, prema Ministarstvu zdravstva Gaze. U poruci objavljenoj na društvenim mrežama, izraelska vojska tvrdi da je operaciju izvela na temelju obavještajnih podataka.

Bijela kuća potvrdila je prije nekoliko sati da je uspjela potvrditi da je Hamas koristio objekte zdravstvenog centra za skladištenje oružja i kao kontrolni centar za neke od svojih operacija. To je potvrdio John Kirby, jedan od glasnogovornika Bidenove administracije, koji je uvjeravao da gerilska skupina i Islamski džihad koriste tunele ispod bolnice za premještanje oružja i "zadržavanje otetih ljudi". Kirby nije iznio nikakve dokaze u prilog svojim tvrdnjama.

Izraelske odbrambene snage danima su tvrdile da pripadnici Hamasa bolnicu koriste kao štit, ugrožavajući njezin status neutralnog teritorija prema međunarodnom pravu. Ovo pravilo štiti bolnice od vojnih napada. Izrael je navukao bijes međunarodne zajednice zbog napada na mjesta na kojima ima ranjenih, izbjeglica i djece.