Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je u srijedu da je odobrila kredit u iznosu do 100 miliona eura za BIG CEE B.V., dio kompanije BIG Shopping Centers iz Izraela, koja namjerava širiti poslovanje na Zapadnom Balkanu kroz gradnju, renoviranje i kupovinu retail parkova i tržnih centara.
Prva dva projekta, koja će biti finansirana EBRD kreditom, biće dva moderna retail parka koje BIG CEE planira da izgradi u Srbiji – u Staroj Pazovi i Čačku, navedeno je u saopćenju.

Investitor se obavezao da će osigurati međunarodni certifikat održivosti BREEAM za sve objekte koje finansira EBRD.

Kako je navedeno, Austrija je osigurala i tehničku pomoć kroz svoj program "Realizacije investicija uz efikasnu upotrebu resursa“ (DRIVE), pomažući klijentu da provede tržišnu i tehničku procjenu i procjenu utjecaja transakcije na održivi razvoj.

CEE BIG B.V. jedan od vodećih investitora i vlasnika otvorenih retail parkova i tržnih centara koji posluje u centralnoj i istočnoj Evropi. Posjeduje i upravlja sa 13 tržnih centara – 11 u Srbiji i 2 u Crnoj Gori. Među njima su BIG Fashion Mall & Park Beograd, BIG Novi Sad, BIG Fashion Outlet Inđija, BIG FASHION Podgorica... CEE BIG dio je BIG Shopping Centers Izrael, vodeće izraelske kompanije u razvoju shopping centara na otvorenom i lifestylea.
Ovu firmu osnovao je 1994. godine Yehuda Naftali s idejom razvoja trgovačkih centara na otvorenom u američkom stilu. Grupa BIG vlasnik je i upravitelj nekretnina koje donose prinos u Izraelu, SAD-u, Srbiji, Crnoj Gori i Francuskoj, a bavi se razvojem zemljišta u potpunom ili djelomičnom vlasništvu u Izraelu i Srbiji.

BIG se uglavnom fokusira na industriju komercijalnih trgovačkih centara, dok se Afi Properties fokusira na urede i rezidencije za iznajmljivanje. Grupa također ulaže i posluje u sektoru obnovljive energije.

U Bosni i Hercegovini BIG Shoping Centers je preko svoje podružnice BIG Energia Holding iz Mađarske uključen u projekt izgradnje solarne i vjetrolektrane Planik kroz preduzeće B&B sunce i vjetar Bileća. U posao su također ušli vlasnik fabrike kafe i konditorskih proizvoda Crnagoracoop iz Crne Gore Nedeljko Babić i osnivač energetske kompanije Sistem – MNE Ljubiša Bošković.

Preduzeće B&B sunce i vjetar Bileća je krajem 2022. dobilo koncesiju za izgradnju i korištenje solarne elektrane Planik i vjetroelektrane Planik na području općine Bileća. Ukupna vrijednost investicije za solarnu elektranu iznosi 136,9 miliona КM, a za vjetroelektranu 101,5 miliona КM.

BIG Grupa trenutno razvija, posluje i upravlja sa 139 projekata širom svijeta, uključujući 56 trgovačkih i trgovačkih centara, 35 poslovnih zgrada, 16 rezidencijalnih projekata i 7 logističkih centara.

(Izvor: etto.ba)