Razumijevanje i korištenje ispravne terminologije, posebno u društvenim, političkim i vjerskim sferama, ne samo da potiče komunikaciju bez nesporazuma, već i olakšava razumijevanje historijskih događaja koji su od posebne važnosti za čovječanstvo.

Moguće je da je trenutni kontekst složenog palestinsko-izraelskog sukoba potaknuo sumnje u značenje nekih riječi koje najčešće čujemo i da bismo ih, ako nismo u potpunosti upoznati, mogli zloupotrijebiti.

Ovo je vrlo kratko pojašnjenje pet glavnih pojmova koji se odnose na Izrael, a koji imaju svoje porijeklo u pitanjima kao što su etnička pripadnost, vjera ili nacionalnost.

Izraelićani je riječ koja se odnosi na stanovnike drevnog kraljevstva Izraela, ljudi koji su prema biblijskoj historiji potekli od Jakova, a koje je Jehova preimenovao u Izrael. To je, dakle, demonim koji se odnosi na trenutno transformiranu naciju, i stoga će biti potrebno koristiti drugi izraz za označavanje stanovnika sadašnje Države Izrael.

Izraelci. To je demonim koji definira nacionalnost pojedinaca rođenih u modernoj državi Izrael i njezinih građana, bez obzira na druga pitanja kao što je njihova religija. Također se izraz korosti da se označe institucije ove države. Na primjer, među ostalima bismo naveli izraelsku vladu, izraelskog premijera.

Semit. Semitski narodi bili su, prema Bibliji, potomci Noinog najstarijeg sina: Šema. Oni su preci Izraelaca i jevrejskog naroda, a čine porodicu koju čine Hebreji, Arapi i druge skupine, koje potječu iz iste jezične, kulturne i vjerske grane drevnog Bliskog istoka.

Jevrej. Svaki pojedinac vjeran judaizmu, najstarijoj monoteističkoj religiji na svijetu, smatrat će sebe Jevrejem, bilo da je rođen u Izraelu ili izvan njega. Ovaj vjerski aspekt odnosi se na jevrejski narod koji potječe od starih Izraelaca, koji također dijele društvene, kulturne i jezične prakse. Dakle, Jevrej je, s vjerskog gledišta, svaka osoba koja prijeđe na judaizam, a s etničkog gledišta, potomci Izraelaca.

Hebrejski. Hebreji su bili drevni nomadski semitski narod. Stoga se koncept koristi za označavanje etničkog, ali i jezičnog: hebrejski narod, hebrejski jezik.

Budući da je narod porijeklom iz regije sadašnje države Izrael, izraz se često koristi za označavanje onoga što je povezano s ovom zemljom. No, iako nije netačna, nije ni posve primjerena upotreba. Dakle, "izraelska vlada", a ne "hebrejska vlada".

Cionistički. Ovaj izraz se koristi za označavanje svakoga ko je vjeran ideologiji cionizma, kolonijalnog političkog pokreta koji je rođen s ciljem stvaranja jevrejske države, tražeći kulturno, vjersko i ekonomsko jedinstvo.