Izrael već planira šta raditi nakon završetka rata u Pojasu u kojem potpuno želi eliminirati Hamas. Jevrejska država traži partnere među zvaničnicima i poslovnim ljudima u Gazi kako bi preuzeli odgovornost za upravljanje ulaskom i distribucijom pomoći, kako su otkrili izraelski izvori za 'The Wall Street Journal'. Vladu Benjamina Netanyahua ne uvjerava prijedlog Sjedinjenih Država da se uloga Palestinske nacionalne uprave (PNA) proširi na Gazu i crta scenarij s "lokalnim čelnicima na čelu Vlade i snagama sigurnosti koje podržavaju i finansiraju bogate arapske zemlje“, otkrili su isti izvori.

Izraelska televizija Channel 14 primijetila je da će šef palestinske obavještajne službe u Ramallahu, Majed Faraj, biti dio procesa pronalaženja porodica koje nisu na strani Hamasa, a koje bi bile spremne sarađivati ​​s Izraelom.

O mogućnosti uvođenja ovih novih "sigurnosnih snaga" na scenu naveliko se raspravljalo u regionalnim medijima, Portal 'Jordan News' intervjuirao je generala Faysala al Dweirija koji je model uporedio s "Vijećima za buđenje koje su Amerikanci osnovali u iračkoj pokrajini Ambar kako bi pridobili podršku sunitskih plemena i suočili se s Al Qaidom". Ova je strategija u početku uspjela ublažiti utjecaj islamskih ekstremista, ali je kasnije pokopana jačanjem takozvane Islamske države.

Problem za Izraelce je to što je Hamas mnogo više od vojnog aparata i pokret je snažno prisutan unutar palestinskog društva kako u Gazi tako i na okupiranim teritorijama. U posljednja tri dana vojska je izvela novu operaciju na bolnicu Al Shifa u kojoj je, kako tvrdi, zarobljeno "650 terorista".

Podrška Palestinaca Hamasu odrazila se na novo istraživanje koje je pripremio Palestinski centar za istraživanje politike u Ramallahu, u saradnji sa Fondacijom Konrad Adenauer. Ovaj centar za strateške studije svaka tri mjeseca provodi istraživanja u Gazi i na Zapadnoj obali, a najnovija pokazuju da je 70% ispitanika "zadovoljno Hamasom", u poređenju s 27% koliko ih je zadovoljno Fatahom. Podrška Hamasu je, međutim, smanjena u odnosu na anketu prije tri mjeseca.

Popularnost predsjednika Mahmuda Abbasa pada na 14% u poređenju sa 61% koliko ima Yahya Sinwar, vođa i mozak napada sedmog oktobra, u kojima su Palestinci ubili 1200 Izraelaca i zarobili više od dvjestotinjak. Čak 84% ispitanih traži Abbasovu ostavku, a 65% opisuje Palestinsku nacionalnu upravu (PNA) kao "teret za narod".

Uz različita politička pitanja i rivalstvo između dviju glavnih frakcija Palestinaca, "uznemirujuća je činjenica da gotovo 80% stanovnika Gaze kaže da je barem jedan od njihovih rođaka ubijen ili ranjen. Prije tri mjeseca samo 64% je izjavilo isto".