Izraelska vlada, koja je trenutno u paničnom stanju, plaća američkom pretraživaču Google da manipuliše rezultatima pretraživanja dajući prioritet njihovim web stranicama za širenje njihove propagande, dok se zemlja sudi pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) za počinjenje genocida nad Palestinci u Gazi, na inicijativu Južne Afrike.

Oglas u kojem se kaže da je tvrdnja Južne Afrike “besmislena” pojavljuje se na vrhu stranice kada se 13. januara na Google-u izvrši pretraga koristeći ključne riječi “icj israel case” iz pretraživača bez blokade oglasa.


 
Kada se ista pretraga pomoću istih ključnih riječi izvrši na drugom pretraživaču, drugi oglas koji kaže “Slučaj SA protiv Izraela – budite uz nas” iskače na vrhu stranice, s URL-om koji čitaoca usmjerava na web stranicu izraelske vlade.


Kratak skrol prikazuje video rezultate sa YouTubea, u kojima se kaže “Izrael optužuje Južnu Afriku za iskrivljavanje istine u ICJ-u” i “Njemačka se uvažava u slučaju 'genocida' Južne Afrike protiv Izraela pred ICJ-om.”

Ista pretraga napravljena na pretraživaču sa blokatorom oglasa ne prikazuje oglase Izraela, ali stavlja gore pomenute video zapise na vrh rezultata pretrage.

 
Nijedna zapadna država ne podržava slučaj Južne Afrike, uprkos užasnim dokazima koji pokazuju zločine Izraela nad civilima i civilnom infrastrukturom u blokiranoj enklavi.

Turska, Malezija, Jordan, Venecuela, Maldivi, Kolumbija, Bolivija i Organizacija islamskih zemalja (OIC), koja se sastoji od 57 država, podržavaju potez Južne Afrike.

Njemačka je u petak rekla da će podržati Izrael tokom suđenja ICJ-u i "intervenirati" kao treća strana na saslušanju.

"Njemačka vlada čvrsto i eksplicitno odbacuje optužbu za genocid koja je sada iznesena protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde. Ova optužba nema nikakvu osnovu", rekao je glasnogovornik Steffen Hebestreit u saopćenju u petak.

Tvrdio je da Njemačka snosi posebnu odgovornost za Izrael zbog nacističkog genocida nad Jevrejima tokom Drugog svjetskog rata i rekao da će vlada nastaviti podržavati Izrael da se "odbrani" od Hamasa.

Izraelska vlada je u petak počela da se brani pred Svjetskim sudom, odbacila optužbe za genocid, ali nije pružila nikakve uvjerljive argumente ili dokaze.

Južna Afrika, koja je pokrenula slučaj, optužila je izraelske vlasti da su počinile genocid nad Palestincima u Gazi tokom njihovog vojnog napada. Također je zatražio privremene mjere od suda kako bi zaštitio palestinski narod, uključujući pozivanje Izraela da odmah zaustavi vojne napade.

Prema UN-u, 85% stanovništva Gaze je već interno raseljeno zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60% infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.

ICJ će vjerovatno donijeti odluku u roku od nekoliko sedmica na zahtjev Južne Afrike. Njegove presude su konačne i pravno obavezujuće, ali ima malo moći da ih provede.

Vladajući Afrički nacionalni kongres (ANC) dugo je čvrsto podržavao palestinsku stvar, često povezujući to sa vlastitom borbom protiv vlade bijele manjine, koja je imala kooperativne odnose s Izraelom.

U podnesku na 84 stranice, advokati su pozvali sudije da nalože Izraelu da "odmah obustavi svoje vojne operacije" u Gazi, navodeći da je Izrael "učestvovao u genocidnim djelima, da je uključen i rizikuje dalje učestvovanje u genocidnim djelima".