Izrael nije preuzeo odgovornost za ubistva 20 novinara u protekle dvije decenije, otkrio je izvještaj nadzorne službe za štampu povodom prve godišnjice ubistva novinarke Al Jazeere, Shireen Abu Akleh od strane izraelskih snaga.

U izvještaju koji je u utorak objavio Komitet za zaštitu novinara (CPJ), prikazana je mapa 20 lokacija na kojima su novinari ubijeni u Palestini i njenim okupiranim teritorijama od 2001. godine, uključujući sedam ubistava na Zapadnoj obali i 13 u Pojasu Gaze.

Izrael je pokazao obrazac poništavanja dokaza i iskaza svjedoka u tim incidentima u protekle 22 godine, prema izvještaju, oslobađajući vojnike od nedjela dok su istrage još uvijek bile u toku i pružajući malo pomoći porodicama ubijenih.

U najmanje 13 slučajeva, u izvještaju je utvrđeno da su izraelske vlasti odbacile svjedočenja svjedoka i nezavisne izvještaje, previdjele sukobe interesa u lancu komandovanja i povjerile rezultate istraga skrivajući ih od javnosti. "Rezultat je uvijek isti - niko nije odgovoran", navodi se u izvještaju.

U izvještaju je također utvrđeno da izraelska vojska dosljedno nije prepoznala i pokazala poštovanje prema oznakama koje ističu medijski radnici i novinari, te da je optužila novinare za terorizam bez objašnjenja.

Izvještaj CPJ-a dolazi godinu dana nakon što je Shireen Abu Akleh, palestinsko-američka novinarka koja je bila dopisnica Al Jazeere, ubijena od strane izraelskih snaga tokom vojne racije u gradu Jenin na Zapadnoj obali.

Nakon što je insistirao da je samo uhvaćena u unakrsnoj vatri i da su je ubili palestinski borci otpora, Izrael je kasnije, nakon istrage, priznao da je Abu Akleh vjerovatno ubio pripadnik njegove vojske, tvrdeći da je to bilo nenamjerno. Također je kritizirala odluku Sjedinjenih Država u novembru da pokrenu vlastitu istragu o ubistvu, nazvavši to "teškom greškom" i odbivši saradnju.

"Povodom prve godišnjice Abu Aklehove smrti, CPJ je ponovo pregledao ovih 20 slučajeva i pronašao obrazac izraelskog odgovora koji izgleda dizajniran da izbjegne odgovornost", navodi se u izvještaju CPJ-a. "Izrael nije uspio u potpunosti istražiti ova ubistva, pokrenuvši dublje istrage samo kada je žrtva stranac ili ima istaknutog poslodavca. Čak i tada, istrage se razvlače mjesecima ili godinama i završavaju oslobađanjem onih koji su otvorili vatru."