Njeni zidovi su se srušili i njen minaret je skraćen. Omari džamija u Gazi i dalje stoji, ali je znatno smanjena. Oko nje, historijski stari grad također je u ruševinama.

Džamija iz 7. stoljeća, također poznata kao Velika džamija, bila je najpoznatija u Gazi, a njena okolina je bila žarišna tačka historije i kulture palestinske enklave. Nepriocjenjiva je šteta nanesena baštini Gaze tokom više od 100 dana izraelskog bombardovanja. Za ono malo Palestinaca koji su ostali, i daleko veći broj raseljenih koji se nadaju povratku, kultura i historija svedeni su na sjećanja.

Unesco, UN-ova agencija odgovorna za zaštitu kulturne baštine, kaže da je potvrdila štetu na najmanje 22 lokacije, uključujući džamije, crkve, kuće, univerzitete, arhive i arheološko nalazište luke Anthedon, prve poznate morske luke u Gazi. Iz agencije je rečeno da su čprimili izvještaje o šteti na drugim mjestima, ali ih nisu mogla provjeriti dostupnim sredstvima, uglavnom satelitskim slikama, zbog sukoba.

Nedavni izvještaj palestinskog ministarstva kulture o šteti koju je Izrael nanio palestinskoj baštini navodi da je u izraelskom bombardovanju Gaze uništeno 207 zgrada od kulturnog ili historijskog značaja, uključujući 144 u starom gradu i 25 vjerskih objekata. Šteta je također nanesena starorimskom groblju i ratnom groblju gdje je pokopano više od 3000 britanskih vojnika i vojnika Commonwealtha koji su poginuli u bitkama tokom Prvog i Drugog svjetskog rata.

UNESCO je upozorio da postoji opasnost od oštećenja više mjesta, uključujući jedan od najstarijih kršćanskih samostana u regiji, kompleks Svetog Hilariona, za koji je rečeno da još nije oštećen, ali je u području intenzivnih borbi.