Na granici s Pojasom Gaze Izraelska je vojska zaustavila konvoje koji su dovezli humanitarnu pomoć palestinskom narodu. Na stotine kamiona natovarenih hranom, lijekovima i drugim esencijalnim namirnicama već satima stoje an granici. Izrael je očigledno, pored neprekidnog bombardiranja Gaze, koje iz sata u sat odnosi ljudske živote, odlučio onemogućiti dopremanje hrane za civilno stanovništvo, te prekinuti snabdijevanje grada vodom i strujom.

Budući da je Izrael i prije posljednjih napada kontrolirao sve prilaze Gazi, malo je vjerovatno da je opkoljeno palestinsko stanovništvo uspjelo osigurati veće količine zaliha. 

Špekulira se da ovim činom izraelske vlasti pokazuju slabost i nesigurnost, te da ne smiju započeti najavljenu kopnenu ofanzivu i da se radije odlučuju za iscrplljivanje i izgladnjivanje naroda, koji živi u nepodnošljivim uvjetima, pod ruševinama.

Bez obzira na razlog, ovako nehumano ponašanje izraelaca čitavom svijetu otvara oči. Ovoliki stepen mržnje i surovosti je nezamisliv, iako je nešto slično viđeno u Bosni i Hercegovini tokom velikosrpske opsade Sarajeva, Goražda, Srebrenice, Bihaća.