Inspektori sarajevske kantonalne uprav za inspekcijjske poslove obavili su detaljnu istragu mogućih razloga smrti dvoipogodišnje djevojčice Džene gadžun. Istraživali su način rada, dokumentaciju i certifikate u Specijalističkoj oftalmološkoj ordinaciji "Dr Halimić", "Privatnoj ordinaciji za anesteziju i terapiju bola Prim. dr Suad Rožajac" i Privatnoj stomatološkoj ordinaciji "Bejtović", opremu, uposlenike i dokumentaciju vezanu za njihov i rad ovih ordinacija.

Stav je u posjedu nalaza kantonalnih inspektora iz kojeg objavljuje sve detalje.

Podsjetimo, dvoipogodišnja Džena Gadžun je 8. novembra operisana u privatnoj ordinaciji u Sarajevu. Dijete je, kako su kazali roditelji, prije operacije imalo uredne nalaze. Tokom ili nakon operacije je pala u komu. Hitno je prevezena na Pedijatrijsku kliniku sarajevskog KCUS, gdje su je u životu održavali aparati. Preminula je 14. novembra.

***

Kantonalni inspektori obavili su 12. novembra nadzor u Privatnoj oftalmološkoj ordinaciji "Dr. Halimić", u sarajevskoj ulici Augusta Brauna. Ordinacija je registrovana za pružanje specijalističko–konsultativnih zdravstvenih usluga iz oblasti oftalmologije, te obavljanja hirurških zahvata male hirurgije isključivo u lokalnoj anesteziji.

Prilikom inspekcije je tražen zaključen ugovor o servisiranju medicinsko-tehničke opreme, potvrda o redovnom servisiranju, kao i atest proizvođača što je zakonska obaveza.

Inspektorima je predočen dokaz o kontroli od 01.8.2018. godine izdat od firme Đaković d.o.o. Banja Luka te ugovor o servisiranju medicinsko-tehničke opreme sa istom firmom firmom Đaković d.o.o. Banja Luka koji važi do 2.8.2019. godine. Nije im predočen valjan zaključen ugovor o servisiranju medicinsko-tehničke opreme.

Inspekcijskim nadzorom utvrđeno da u ordinaciji "Dr. Halimić" zdravstvenu djelatnost obavljaju doktor Jasmina Halimić, a da dopunsku djelatnost obavlja doktor Nina Jovanović za koju je predočen ugovor za obavljanje dopunskog rada, zaključen između nje, ordinacije i JU Kantonalne bolnice Zenica.

Za dr. Ninu Jovanović predočena su uvjerenja o položenom stručnom specijalističkom ispitu iz oftalmologije, licenca izdata od Ljekarske komore Zeničko-dobojskog kantona ali ne i nadležne Ljekarske komore Kantona Sarajevo ili Ljekarske komore Federacije BiH.

Izvršen je uvid u protokol bolesnika, te je utvrđeno da pojedine evidentirane zdravstvene usluge nisu propisno ovjerene potpisom i pečatom ordinarijusa. Prema saznanjima da „subjekt nadzora obavlja hirurške zahvate u općoj anesteziji“, zatražena je evidencija koja nije predočena u momentu nadzora jer se "evidencije o hirurškim zahvatima u općoj anesteziji vode u prostoru koji je zakupljen kod dr Bejtovića".

Tokom nadzora inspektorima je predočen tripartitni ugovor o poslovnoj saradnji, zaključen 01.10.2020. godine a potpisnici ugovora su privatne specijalističke ordinacije (Privatna oftalmološka ordinacija "dr Halimić", Privatna ordinacija za anesteziju i terapiju boli, Prim. dr Suad Rožajac i Privatna stomatološka ordinacija "Bejtović").

Namjena ugovora je pružanje zdravstvenih usluga – hirurški zahvati u općoj anesteziji a naručilac usluga i zakupoprimac je dr. Jasmina Halimić, specijalista oftalmolog, Izvršilac usluga je dr. Suad Rožajac, specijalista anesteziologije sa reanimatologijom, a zakupodavac je dr. Jasmina Bejtović, doktor stomatologije.

Vrlo je važno naglasiti da je članom 20. Pravilnika o uvjetima za obavljanje privatne prakse, grupne prakse, kao i uvjetima za obavljanje privatne prakse na osnovu posebnog ugovora sa zdravstvenom ustanovom decidno propisano da se hirurški zahvati u specijalističkim ordinacijama mogu obavljati isključivo u lokalnoj anesteziji.

Doktorica Jasmina Halimić je, nakon vijesti o slučaju djeteta koje je palo u komu i hitno primljeno na Pedijatrijsku kliniku KCUS-a, inspektorima izjavila: "Operativni zahvat se nije vodio u Privatnoj oftalmološkoj ordinaciji 'Halimić', nego u prostoru koji ima rješenje za izvođenje operativnih zahtjeva u općoj anesteziji, a sa kojima ova ordinacija ima ugovor o poslovnoj saradnji za iznajmljivanje prostora i opreme za opću anesteziju. Navedeni operativni zahvat nisam izvodila ja, dr. Halimić, kako se opisuje, nego je operativni zahvat izvodila dr. Jovanović, koja ima uredan ugovor o dopunskoj djelatnosti sa Ordinacijom Halimić.

Anesteziju je vodio dr Suad Rožajac, sa svojom anestetičarkom. Pri operativnom zahvatu ja sam bila u svojstvu asistenta-tehničara. Tokom operativnog zahvata nekoliko puta dr. Bejtović nas je obilazio ali nije prisustvovao čitavom toku operacije."

Dr. Halimić izjavljuje i da "privatna oftalmološka ordinacija 'Dr Halimić' ima rješenje za obavljanje operativnih zahvata u lokalnoj anesteziji, a zahvate u općoj anesteziji obavljamo na osnovu ugovora o poslovnoj saradnji – korištenje prostora, opreme i materijala, sa ustanovom koja ima odobrenu salu i opremu za izvođenje zahvata u općoj anesteziji, a to je zdravstvena ustanova Bejtović."

Inspektori su 12. novembra obavili nadzor i „Privatne ordinacije za anesteziju i terapiju bola, Prim. dr Suad Rožajac“ koja se nalazi u sarajevskoj ulici Branislava Nušića. Ordinacija ima odobrenu djelatnost „pružanja specijalističko– konsultativnih zdravstvenih usluga iz oblasti anestezije, reanimacije, intenzivnog liječenja i terapije bola (u oblasti hirurgije, stomatologije i u drugim dijagnostičko terapijskim procedurama)“.

Rješenjem je odobreno da te zdravstvene usluge ordinacija pruža u svom prostoru ili u prostoru drugih registrovanih zdravstvenih ustanova ili ordinacija, koje imaju odobrenje za rad od nadležnog organa, na osnovu posebno zaključenog ugovora;  prema rješenju nadležnog ministarstva u obrazloženju je navedeno da će se djelatnost obavljati u prostoru prema Ugovoru o ustupanju i korištenju poslovnog prostora, od 20.12.2016. godine.

Ugovor je sačinjen između "Bejtović Benjamina i Bejtović Jasmine u svojstvu ustupilaca poslovnog prostora i Rožajac Suada u svojstvu primaoca i korisnika ustupljenog prostora".

Inspektori su utvrdili, nakon obilaska ordinacije, da koriste ustupljeni prostor prema ugovoru. Riječ je o jednoj prostoriji za pregled i smještaj ležećeg bolesnika (postoperativni tretman), odvojenoj prostoriji za anesteziološke intervencije, hodnik i sanitarni čvor, pri čemu su prostorije locirane na donjoj etaži.

Ugovorom je definisano korištenje zajedničkih prostorija, iako rješenjem nadležnog ministarstva zdravstva nije utvrđeno obavljanje grupne prakse. Utvrđeno je da ordinacija nema odvojenu prostoriju za pregled pacijenta.

Kada je u pitanju kontrola opreme i instrumenata, inspektori su u ordinaciji našli aparat za opću anesteziju s monitorom – SNS COMPANY, CE0473, potom dva aspiratora, (po izjavi dr. Suada Rožajca oba u funkciji) i termokauter. Za tu opremu nije predočen dokaz o ispravnosti, odnosno atest proizvođača, potvrda o redovnom servisiranju.

"Sva oprema je u vlasništvu dr Bejtović Benjamina i njegove supruge dr Bejtović Jasmine, tako da vjerovatno oni imaju tu dokumentaciju", kazao je inspektorima Dr Suad Rožajac. Inspektori u zapisniku navode da „prisutno odgovorno lice izjavljuje i da posjeduje prenosnu opremu i to: defibrilator, prijenosni EKG sa monitorom i štampačem“ a dr. Rožajac je izjavio i "imam i anesteziološki aparat koji se nalazi u PZU New life".

Inspektorima u momentu nadzora, „za gore navedenu opremu“, nije predočena dokumentacija te su tražili da im se tražena tražena dokumentacija dostavi najdalje do 15. novembra.“

Nakon toga e-mailom dr Suad Rožajac dostavlja dokumentaciju: za pacijent monitor certifikat koji je izdao Verifikacioni laboratorij Verlab te certifikat za anesteziološku mašinu koji je takožer izdao Verlab.

Dostavljena dokumentacija se odnosi na prenosivu opremu i anesteziološki aparat koji se nalazi u PZU "New life". Nije zaprimljena dokumentacija za defibrilator u datom roku pa su inspektori konstatirali da dokumentacija nije predočena, niti dostavljena shodno zakonskim pravilima.

Izvršen je uvid i u medicinsku dokumentaciju koju vodi dr. Suad Rožajac kod pružanja zdravstvenih usluga, i to protokol bolesnika i anesteziološke listove. Shodno činjenici da se zdravstvene usluge prema rješenju nadležnog ministarstva zdravstva pružaju i u drugim zdravstvenim ustanovama, uvidom u protokol bolesnika inspektori nisu mogli utvrditi „da li su zdravstvene usluge pružene u prostorijama drugih zdravstvenih ustanova ili u registrovanom prostoru subjekta nadzora“.

Nasumičnim odabirom izvršen je uvid u nekoliko anestezioloških listova, te je utvrđeno da se „isti ne vode potpuno, s obzirom da se ne može jasno definisati vrsta i količina datog anestetika, vrijeme trajanja i tok anestezije, niti su propisno ovjereni od specijaliste anesteziologa“.

Inspektor je upoznao dr. Suada Rožajca da je dr. Jasmina Halimić izjavila kako je sva medicinska dokumentacija vezana za operativni zahvat od 8.11.2021. godine, u 11 sati u prostorijama dr. Bejtovića, na što je on odgovorio: "Tačno je da se sva medicinska dokumentacija vezana za predmetni operativni zahvat nalazi kod dr Bejtovića. Ja imam u svom protokolu upisan moj dio i imam anesteziološki list."

Nakon toga inspektori traže izjavu o slučaju djeteta koje je tokom operacije palo u komu i nakon toga hitno primljenu na Pedijatrijsku kliniku KCUS-a.

"Operacija je rađena u sali kod dr. Bejtovića. Pozvan sam da dam opštu anesteziju i dr. Jovanović me upoznala da dijete nema sve nalaze uredu (sedimentaciju i CRP), par dana prije zakazanog termina, te da je pedijatar rekao da se ponove nalazi i da onda može na operaciju ako budu uredni. Bio sam saglasan sa istim. U ponedjeljak je doktorica Jovanović zvala da su izvadili nalaze CRP-a i da je sve sad uredu. Razgovor odvijao se putem telefona. Kad smo se našli oko 11 h ovdje, 8.11.2021. godine, ja sam pogledao nalaze koji su bili uredni i obavio sam razgovor sa roditeljima. Roditelji potpisali pristanak, te ih obavijestio o anesteziji i operaciji.

Operativni zahvat su vršile dr. Nina Jovanović i dr. Jasmina Halimić, ja sam vodio anesteziju. Meni je pomagala Nermina Kadić, anestetičarka u penziji. Na početku i na kraju operacije prisustvovao je i dr. Benjamin Bejtović zbog sredstava koje obezbjeđuje isti tokom operativnog zahvata po ugovoru", kazao je inspektorima dr. Suad Rožajac.

Inspektori nakon toga traže na uvid licencu za anestetičarku Nerminu Kadić, koja im nije predočena u vrijeme dok su obavljali nadzor.

Kantonalna inspekcija obavlja zatim i nadzor Privatne stomatološke ordinacije Bejtović“ u sarajevskoj ulici Branislava Nušića. Predočeno im je rješenje Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo kojim je dr. Jasmini Bejtović odobreno obavljanje privatne prakse u stomatološkoj ordinaciji pod nazivom Privatna stomatološka ordinacija "Bejtović". Djelatnost ordinacije je pružanje polivalentnih stomatoloških usluga iz oblasti opće stomatologije. U momentu nadzora utvrđeno da je iznad ulaza u subjekt nadzora istaknut natpis "POLIKLINIKA BEJTOVIĆ", a sa lijeve strane pored ulaza natpis Privatna stomatološka ordinacija "Bejtović".

„Istaknuti naziv POLIKLINIKA BEJTOVIĆ nije u skladu sa naprijed navedenim rješenjem nadležnog ministarstva zdravstva“, konstatirali su inspektori te nastavljaju: „Vezano za medicinsko-tehničku opremu nije predočen zaključen ugovor o servisiranju; za rentgen aparate predočene potvrde o radijacijskoj sigurnosti iz 2021. godine. Izvršen je uvid u protokol bolesnika, te je konstatovano da je isti vođen nepotpuno, a pojedine zdravstvene usluge nisu propisno ovjerene pečatom i potpisom ordinarijusa.“

Nakon toga traže izjavu u vezi tripartitnog ugovora o korištenju prostora od dr. Jasmine Bejtović, koja je odgovorno lice Privatne stomatološke ordinacije "Bejtović" i dr. Benjamina Bejtovića, uposlenika Privatne stomatološke ordinacije "Bejtović.

Dr. Jasmina Bejtović je kazala da su "navedeni ugovor ugovarali i potpisivali dr. Benjamin Bejtović, dr. Halimić Jasmina i dr. Suad Rožajac i nemam više komentara" a dr. Benjamin Bejtović je kazao: "Što se tiče tripartitnog ugovora pregovore sam sa dr. Rožajcem i prof. Halimić vodio ja, nakon čega je dostavljen od strane dr. Rožajca ugovor na potpisivanje. U ime PSO "Bejtović" ugovor sam potpisao ja, Benjamin Bejtović neupućen u član 5. predmetnog ugovora. Kupovinu predmetnog anesteziološkog aparata sam organizovao ja legalnim kupoprodajnim ugovorom sa firmom koja je prodala navedeni aparat. Aparat je dat na korištenje prim. dr Suadu Rožajcu i smješten u prostorije koje on koristi kao Zakupoprimac. U nekoliko navrata na osnovu medijskih poruka firme za verifikaciju Verlab, sugerisao sam dr Rožajcu da je potrebno aparat verificirati kao jedini ispravni način, što nije provedeno i nemam nikakav dokaz o verifikaciji predmetnog anesteziološkog aparata."

Na osnovu tih izjava zaključeno je da je anesteziološka oprema vlasništvo Jasmine i Benjamina Bejtovića te da su se obavezali tripartitnim ugovorom kao Zakupodavac "da će redovno servisirati i atestirati anesteziološku opremu", a što je suprotno izjavi dr. Benjamina Bejtovića.

Tokom službene kontrole zdravstvenoj inspekciji nisu predočeni dokazi o tehničkoj ispravnosti anesteziološkog aparata, termokauter-bipolar i monopolar i sauger-aspiratora.

Nakon toga su inspektiori doktorima bejtović prezentirali izjave dr. Halimić, a u vezi sa čuvanjem medicinske dokumentacije za obavljene operacije u općoj anesteziji kao i za zakup prostora u ustanovi koja ima odobrenje za korištenje sale i opreme za hirurške zahvate u općoj anesteziji.

"Ordinacija Bejtović nema ništa sa protokolom bolesnika drugih zdravstvenih ustanova ili ordinacija, tako da nemamo ni taj protokol",. Kazala je dr. Jasmina Bejtović dok je dr. Benjamin Bejtovi kazao: "Što se tiče izjave prof. Halimić da medicinska dokumentacija o izvršenim operativnim zahvatima u općoj anesteziji treba da stoji u našoj ordinaciji to je bespredmetno. Hirurške intervencije koje je obavljala dr Halimić i dr Nina Jovanović, a koje su rađene u nekoliko navrata u prostoru dr. Suada Rožajca, što potvrđujem ugovorom o zakupu prostorija i obzirom da su prostorije fizički odvojene, moje mišljenje je da svaki operater ima svoju dokumentaciju.

Što se tiče izjave da sam u nekoliko navrata obilazio operacionu salu, nisu tačne, već sam otvorio ulazna vrata od zajedničkih prostorija i nakon što je dijete uvedeno u opštu anesteziju, izašao iz objekta i vratio se s namjerom da započnem svoje radno vrijeme u 12:40h, gdje su u toku bili rješavani problemi, gdje je normalno da sam pristupio sali, a što se sve može potkrijepiti videonadzorom."

Kako inspektorima u PSO "Bejtović" protokol hirurških operacija u općoj anesteziji nije predočen, kao ni u Privatnoj oftalmološkoj ordinaciji "Dr. Halimić" oni su konstatirali da protokol hirurških operacija u općoj anesteziji nije ni vođen.

"Operaciona sala je ustvari registrovana ordinacija dr. Suada Rožajca i mi imamo elektronsku evidenciju u kojoj vodimo po datumu kada je iznajmljen taj prostor, radi plaćanja iznajmljivanja prostora i opreme", kazao im je dr. Benjamin Bejtović.

Inspektori su im pojasnili i detaljen nadzora u Privatnoj ordinaciji za anesteziju i terapiju bola Prim. Dr. Suad Rožajac u vezi sa dokazima o ispravnosti zatečene opreme, kao i navodima da se medicinska dokumentacija nalazi kod dr. Bejtovića te navodima o njegovom prisustvu tokom operacije".

"Što se tiče navoda o zatečenoj opremi u ordinaciji dr. Suada Rožajca imamo dokaze odnosno dokumentaciju o nabavci iste, a za medicinsku dokumentaciju sam se već očitovala", kazal je dr. Jasmina Bejtović dok je dr Benjamin Bejtović izjavio: "Medicinsku dokumentaciju o hirurškim zahvatima u općoj anesteziji trebaju voditi i posjedovati hirurg i anesteziolog. Zatečena oprema u ordinaciji dr. Suada Rožajca, anesteziološki aparat i ostala prateća oprema (termokauter i aspirator) je u našem vlasništvu o čemu posjedujemo dokumentaciju. EKG i PsO2 monitoring je u vlasništvu dr Suada Rožajca. Za anesteziološki aparat ne posjedujemo dokaz o tehničkoj ispravnosti aparata. Vezano za navod o mom prisustvu isto kao i u očitanju prof. Halimić, nakon uvođenja djeteta u anesteziju sam napustio objekat i u isti se vratio u 12:40 sati kada sam zatekao dijete već u arestu. Što potvrđuje i video nadzor."