Bakir Izetbegović, predsjenik SDA, saslušan je danas u prostorijama SIPA-e, nakon što je protiv njega podnesena krivična prijava zbog navodnog raspirivanja međunacionalne mržnje, javlja Faktor.

Nakon izlaska iz SIPA-e kratko se obratio novinarima.

- Dakle, evo dao sam izjavu i tražio sam da mi dostave integralni tekst press-konferencije sa koje je jedna izjava izvučena, jedna rečenica, kao i sa govora u Hadžićima iz kojeg su izvučene dvije-tri rečenice. Čak i iz tako reducarinih, izvučenih rečenica iz konteksta ne može se uopće zaključiti da se radi o govoru mržnje, poticanju nacionalne i vjerske mržnje i tako dalje. Da vidite te izvadke i ono što se stavlja na teret meni, pa i gospodinu Suljagiću i Bajroviću, učinilo bi vam se to nevjerovatnim. Jedino je nevjerovatnije šta se ne inkriminiše kada je u pitanju negiranje genocida, slavljenje ratnih zločinaca, vrijeđanje na nacionalnoj osnovi - šta se sve toleriše kada su u pitanju političaari iz RS-a - kazao je Izetbegović.

On je kazao da se uvodi neka vrsta verbalnog delikta za političare iz Federacije, posebno političare Bošnjake.

- Mislim da se radi o pokušaju daljeg izjednačavanja strana, relativiziranja istine oonome što se dešavalo u BiH, što se sada dešava u BiH - kazao je Izetbegović.

Podsjetio je da su sporne izjave date 2022. godine, "kada smo se pokušavali suprotstaviti nametanju onoga što će kasnije nametnuti visoki predstavnik, u vrijeme kada je Milorad Dodik prijetio da će da zabrani rad OSBiH i prisustvo na teritoriji RS-a, da će preuzeti silom kasarne kao '92 godine, kada su pjevali pjesme da će opet biti pakao i krvava Drina jer četnici stižu sa srpskih planina, kada je Vulin izjavio da izmjene zakona koje je nametnuo Inzko su prijetnje životu Bošnjaka...".

- U tom kontekstu su date moje izjave, u kojima nema ama baš ničega što bi se moglo dovesti sa izazivanjem nacionalne i vjerske mržnje - kazao je Izetbegović.