U Bihaću je održana tribina "Odgovor SDA na političke izazove BiH", na kojoj je gost bio predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

Izetbegović je u uvodu svog obraćanja upozorio da BiH ulazi u turbulentan period koji donosi mnogo neizvjesnosti. U tom kontekstu je podsjetio na izazove iz prošlosti na koje je SDA već ponudila odgovore, kao što će, kako je kazao, ponuditi i na one koji slijede. Izdvojio je Izetbegović period pada komunističkog režima i uvođenja višestranačja, referenduma o nezavisnosti, a zatim agresije na BiH, saopćeno je iz SDA.

- Svi znamo priču o čudu bosanskog otpora. Taj otpor je organizovala SDA. Imali smo razdvojene enklave, za koje se trebalo nabavljati stotine tona hrane, municije. Uspijevali smo raditi nemoguće stvari – kazao je Izetbegović.

Podsjetio je na ratne zločine počinjene nad Bošnjacima, koji su kulminirali genocidom u Srebrenici, te na prestanak rata potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Taj sporazum je nepravičan, ali je donio mir. Mi smo našom odbranom i nepredavanjem natjerali međunarodnu zajednicu da reaguje – izjavio je predsjednik SDA.

Period od 1996. do 2006. godine je ocijenio kao period reformi i jačanje države, a u tom periodu je, pored provedenih reformi, izdvojio i odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti svih naroda na cijelom teritoriju BiH, državnoj imovini i državljanstvima kojima je spašeno oko 700.000 državljanstava. Pad „Aprilskog paketa“ je, smatra Izetbegović, bio prekretnica koja je prekinula pozitivne trendove u BiH. To je, dodao je, dovelo i do 2016. godine, kada je Narodna skupština Rs-a odlikovala ratne zločince.

- Milorad Dodik je tada organizovao protivustavni referendum i Tužilaštvo BiH se nije usudilo procesuirati organizatore. SDA se aktivno suprostavljala Dodikovim politikama, nije dopuštala „kuhanje žabe“ i zaustavljala sve protivustavne postupke. Borili smo se političkim, institucionalnim i pravnim metodama – kazao je Izetbegović.

U posljednje dvije godine, dodao je, BiH je ušla u historijske brzace koji su obilježeni konfliktima vlasti Milorada Dodika sa civilizovanim svijetom.

- Taj se sukob ovih dana dinamizira. I bolje je da je to sada, nego poslije kada se smanji prisustvo međunarodne zajednice u BiH – poručio je Izetbegović.

Podsjetio je Izetbegović na napade na ustavnopravni poredak BiH od strane Narodne skupštine Rs, ali i na sedam apelacija SDA kojima su ti napadi zaustavljani.

- Međunarodna zajednica se nevoljko upušta u sukob sa Dodikom. Svi vole provesti mandat u miru, da ne budu optuženi da su olako ušli u sukob. Uvrede na račun predstavnika međunarodne zajednice se akumuliraju i neće ostati na tome. Neće mu sigurno ostati dužni – izjavio je predsjednik SDA.

Govoreći o postizbornom periodu, Izetbegović je kazao da su "međunarodnoj zajednici bili potrebni servilni Bošnjaci, koji, primjera radi, neće odbiti izmjene Izbornog zakona kakve su nuđene tokom pregovora u Neumu".

- Trojka je napravila niz ustupaka SNSD-u i HDZ-u, ali ih nije zadovoljila. Teško ćemo vratiti sve što su im dali. Paradigma su dvije stvari. Legendu odbrane Mostara, direktora Fonda za zaštitu okoliša Humu, su smijenili i predali njegovu poziciju HDZ-u. HDZ-u su predali i poziciju direktora Autocesta FBiH. Nisam mogao vjerovati da će to tako olako uraditi – kazao je Izetbegović.

Kada su u pitanju mogući scenariji, Izetbegović je izjavio da bi to mogla biti smjena Milorada Dodika, ali da ne vjeruje u spremnost međunarodne zajednice. Kada su u pitanju pravosudni procesi protiv odgovornih za napade na ustavnopravni poredak, Izetbegović je ocijenio da će javnost tu svjedočiti opstrukcijama.

- Entitet Rs ne može bez međunarodne zajednice. Trebaju im krediti, potreban im je izvoz roba – izjavio je Izetbegović govoreći o mogućim sankcijama.

Patrioti BiH, dodao je, ne mogu dopustiti da se ono što su krvlju branili izgubi potezom olovke. Nikada Srebrenica, Tomašica, Biljani, Brčko i sva ostala mjesta neće biti ništa nego BiH.

- Ono što je realno i što je opasno je da se situacija smiri trgovinom. Uloga SDA je da ne dopustimo nepopravljive ustupke na štetu države zarad trenutačnog rješavanja krize. A to će Trojka pokušati da uradi. Morat ćemo braniti dvije institucije i dva zakona. Ustavni sud i OHR. Neće dobiti zakon o državnoj imovini kako su zamislili i Izborni zakon kakav HDZ želi. Uz ove dvije tačke, Ustavni sud i OHR, ima i treća tačka, a to je SDA. SDA je ta koja će napraviti snažnu koaliciju jer bez jake SDA u problemu je BiH – poručio je Izetbegović.

Prisutnima na tribini također su se obratili potpredsjednik SDA Šemsudin Dedić i predsjednik Kantonalnog odbora SDA Unsko-sanskog kantona Jasmin Musić, saopćeno je iz SDA.