Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović posjetio je danas Foču, gdje se sastao sa članovima Povjereništva SDA Foča, Regionalnog odbora SDA Gornje Podrinje i predstavnicima bošnjačkih povratnika.

˝Na sastanku je razgovarano o položaju povratnika u Foči i ostatku entiteta Rs, sa posebnim fokusom na lošu sigurnosnu situaciju i učestale napade kojima su izloženi. Konstatovano je da su fizički napadi, prijetnje i pritisci na bošnjačke povratnike direktna posljedica huškačke retorike predsjednika entiteta Rs Milorada Dodika, te politike rukovodstva ovog bosanskohercegovačkog entiteta i izostanka adekvatne reakcije policije i pravosudnih institucija˝, saopćili su iz SDA.

Kao jedno od mogućih rješenja koje će doprinijeti popravljanju sigurnosti i statusa povratnika, navodi se da je istaknuta potreba poštivanja ustavnih odredbi koje nalažu proporcionalnu zastupljenost naroda u entitetskim institucijama.

˝Predsjednik Izetbegović je naglasio da će SDA nastaviti da insistira na tome da se iz budžeta Federacije BiH nastave osiguravati sredstva za održivi povratak i ekonomsku podršku povratnicima, te da se ona povećavaju u skladu sa rastom federalnog budžeta˝, piše u saopćenju i dodaje se da je tokom boravka u Foči Izetbegović klanjao džuma-namaz u Aladža džamiji.