Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) potvrdio je danas novinarima da je dobio poziv za saslušanje zbog navodnog raspirivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) dobila je naredbu Tužilaštva Bosne i Hercegovine da sasluša Izetbegovića, potom Emira Suljagića, direktora Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari te političkog analitičara i potpredsjednika Američko-evropske inicijative Reufa Bajrovića.

- Nije slučajno što je jučer uručen poziv meni i gospodinu Suljagiću, čovjeku koji vodi kompleks (Memorijalni centar, op. a.) u Srebrenici. Izvjesno relatiziviranje stvari, pokazivanje da se ima utjecaj u SIPA-i i Tužilaštvu.

Pokušat će nas optužiti za izazivanje nacionalne, rasne, vjerske netrpeljivosti i mržnje, što naravno nema nikakvog utemeljenja u mojim politikama, politikama SDA, u mojim izjavama. To jednostavno nije u mome biću da razdvajam ljude po tim osnovama. Mislim da je to samo politička potreba da se rade neki balansi - rekao je Izetbegović.

Napomenuo je i to da je Milorad Dodik, predsjednik entiteta RS i SNSD-a jučer, na dan usvajanja Rezolucije o Srebrenici, otišao u taj grad gdje je negirao genocid.